Stüdyo Ekipmanları ve Condenser Mikrofonun Stüdyo Kayıtlarında ki Önemi

Stüdyo ekipmanları, profesyonel ses kayıt stüdyolarında ve ev stüdyolarında kullanılan ekipmanların genel kapsamdaki adıdır.

Stüdyo Ekipmanları ve Condenser Mikrofonun Stüdyo Kayıtlarında ki Önemi

Stüdyo Ekipmanları

Stüdyo ekipmanları, profesyonel ses kayıt stüdyolarında veev stüdyolarında kullanılan ekipmanların genel kapsamdaki adıdır. Zamaniçerisinde gelişen ve değişen teknolojik çalışmalarla birlikte kayıt yapmakiçin gerekli olan ekipmanlar daha ulaşılabilir hale gelmiş ve stüdyoçalışmaları için daha özgür ve rahat bir ortam olanağı sağlanmıştır. Stüdyoçalışmalarında kullanılan ekipmanlar genel olarak stüdyo donanımları için seskartı, stüdyo referans monitörü, monitör yalıtım süngeri (ped), referanskulaklık, mikrofon standı, shock mount, pop filtre, profesyonel midi klavye,stüdyo kayıt mikrofonu (tercihen condenser veya dinamik), mikrofon izolasyonpaneli, bilgisayar, kayıt programı, çalışma masası ile gerekli kablo veekipmanlar bulunmaktadır. Geçmişte sanatçıların ve performans sergilemekisteyen insanların ses kayıt konusunda çektikleri zorluklar, teknolojiningelişmesiyle birlikte ekipmanların ulaşılabilir olmasıyla insanları bu yönderahatlatmıştır. Ses kayıt stüdyolarının yaygınlaşması, ulaşılabilir olması ilebirlikte artık insanlar gerekli donanımları sağladıktan sonra kendi stüdyolarınıda kurabilme imkanına kavuşmuşlardır. Bunlara bağlı olarak artık bu gelişmelerkullanıcılara hem zaman kazandırırken aynı zamanda performanslarında dahakaliteli ve verimli olmasını sağlamıştır. Kullanıcılarının kullanım alan veamaçlarını karşılayan ekipmanlar; şarkı, enstrüman ve dublaj çalışmaları gibibirçok konuda ihtiyaçlara çözümler üretmekte ve karşılıklar vermektedir. Biraraya getirilen tüm ekipmanlarla birlikte artık ses kayıt aşamalarındakullanıcılar istedikleri çalışmaları yapabilmektedirler. Stüdyo ekipmanlarınıpaket seçeneklerle ya da tek tek bir araya getirerek oluşturma imkanıkullanıcıların tercih edeceği seçeneklerdendir. Fiyat ve performans konusundabirçok farklı marka ve modellerde ekipmanlar kullanıcıların seçeneğine sunulmuştur.

Condenser Mikrofon

Condenser mikrofon, oluşan sesi algılayan bir kapsül ile sesişlemcisi mekanizması ve kasadan meydana gelmektedir. Ses için önemli olankapsül asıl görevi yerine getiren donanım olmakla birlikte havada bulunan sessinyal düzeylerini algılayarak daha sonra elektronik sinyal değerlerineçevrilmesine doğrudan etki etmektedir. Geniş çapta bir diyafram özelliğinesahip olan condenser (kondenser) mikrofonlar stüdyoların ve performansların entemel ekipmanlarından olmazsa olmazlarından biridir. Ses performansları (vokalgibi), enstrüman performansları (nefesli, vurmalı, yaylı, telli, tuşlu müzikaletleri) ile dublaj çalışmaları ve karaoke etkinlikleri için birçok farklıalanda çözümler üreten bu mikrofonları kullanıcılar istedikleri kayıt çalışmaaşamaları için kullanabilme imkanına sahip olmaktadırlar. Bu özellikler ilebirlikte birçok alanda kullanım imkanı sağladıkları için bu mikrofonlar çokyönlüdürler. Ayrıca güçlü bas enerjili gürültü kaynaklarının da (düşükfrekanslı davul sesleri) yakalanmasında uygun olan geniş diyaframa sahipdinamik mikrofonlar da vardır. Condenser mikrofonlar net ve temiz bir ses açısındanoldukça kaliteli ses çalışmaları sunmaktadırlar. Oldukça geniş bir frekansdeğeri aralığı sağlayan bu mikrofonlar detaylı olarak ses değeri işlemeçizelgesine grafiğine sahiptir. Mekanik özellikleri bakımından bu mikrofonlarhassastırlar. Condenser mikrofonlar geniş, orta ve küçük diyaframlı donanımözelliğinde olmak üzere sınıflandırılmaktadırlar. Condenser mikrofonlarınfarklı diyafram donanım özellikleriyle sunduğu avantajlar, üst değer frekans(tiz) ses özellikleri ve üst düzey harmonik olarak adlandırılan sescevaplarıyla alt frekans (bas) özellikleri bakımından oldukça verimli ve üstdüzey performanslar sağlamaktadırlar. Yüksek ses düzeyinde olan çalışmalardamikrofon kapsülü ses üreten enstrumanları kaydederken mikrofon kapsülü üzerindebazı bozulma (distorsiyon) durumları meydana gelebilmektedir. Bunun için -20 dBdeğerine kadar gain azaltma durumunu gerçekleştiren pad donanımlarbulunmaktadır. Condenser mikrofonların çalışması ve kullanıcının kullanımıgerçekleştirmesi için güç desteği sağlayan phantom power destek donanımlı seskartına ihtiyacı vardır. Phantom power +48 volt elektrik enerjisiyle çalışanbir cihazdır. Bu güç desteğiyle sesin kaynağına olan aralıktaki mesafekaynağından uzaklaşsa da buna rağmen ses alımında azalmayan, kapsamlı bir frekansaralığı cevabı olmaktadır. Yüksek alım hassasiyetleriyle birlikte net vekaliteli ses performansları sunarlar. Bu mikrofon türleri içinde yapı ve tekniközelliklerine göre farklı marka ve modellerde olmak üzere birçok fiyat veperformanslara göre seçenekler mevcuttur. Müzikle ve sağlıcakla kalmanızdileğiyle.