Temmuz ayının en çok konuşulanı Ayasofya oldu

Medya Takip Merkezi (MTM), Temmuz ayında yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmelerin nabzını tuttu. Yapılan incelemeye göre, 86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya’nın yeniden Cami olması, Temmuz ayı boyunca medyada en çok yer alan başlık oldu. Aylardır tartışmalara ve fikir ayrılıklarına neden olan İstanbul Sözleşmesi ve yeni sosyal medya yasası da gündemden düşmeyen diğer başlıklar arasındaydı. İşte, MTM’nin hazırladığı medya raporunun ayrıntıları…

Temmuz ayının en çok konuşulanı Ayasofya oldu

Türkiye siyasi açıdan yoğunbir ayı geride bıraktı. Ay boyunca birbirinden önemli siyasal ve toplumsalgelişmeler yaşandı. Medya Takip Merkezi, bu gelişmelerin nabzını tuttu ve yaptığıaraştırmaya göre, Temmuz ayında yaşanan gelişmeler arasında en çok Ayasofya’nıntekrar camiye dönüştürülmesi konuşuldu. Aylardır gündemde yer alan İstanbulSözleşmesi hakkındaki görüşler de medya gündemine oturdu. TBMM Genel Kurulu’ndagörüşülen sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi ve yürürlüğegirerek yasalaşması, gündemin başlıca konuları arasındaydı.

TBMM, 27. dönem 3. yasamayılı çalışmalarına da son verdi. 27. dönem üçüncü yasama yılının en önemlidüzenlemelerinin başında, art arda çıkarılan yargı paketleri ve Koronavirüssalgını sürecinde ekonomik tedbirler ile istihdamı destekleyen torbadüzenlemeleri oldu. Salgın sürecinde cezaevlerinin rahatlatılmasına ilişkinyargı paketi düzenlemesi ses getirdi. TBMM Genel Kurulu, yaklaşık 16 saat sürenson mesainin ardından tatile girdi. Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, Meclis’i1 Ekim 2020 Perşembe günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. 

Ayasofya 86 yılsonra yeniden ibadete açıldı

Danıştay 10. Dairesi,Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihliBakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay’ın gerekçesinde, Ayasofya'nınFatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumunhizmetine sunulduğu belirtildi. Danıştay’ın bu kararı ile İstanbul'un fethinekadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek camiolarak kullanılan ve 86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya-i KebirCami-i Şerifi,  24 Temmuz'da kılınan Cumanamazının ardından 86 yıl sonra yeniden ibadete açıldı.

Türkiye'de yerli ve yabancıturistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunanve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ayasofya, Din Hizmetleri Diyanetİşleri Başkanlığı tarafından yürütülecek. Restorasyon,konservasyon ve koruma faaliyetlerini ise Kültür ve TurizmBakanlığı yerine getirecek. Omphalion dışında, zemini halı ile kaplanancamide namaz esnasında perdeleme sistemiyle resim, tasvir ve mozaiklerin üzerikapatılacak, namazdan sonra ise tekrar açılacak. Aynı zamanda camiyi yerli veyabancı turistler de ücretsiz ziyaret edebilecek.

Ayasofya’nın ibadeteaçılması, MTM’nin raporuna göre Temmuz ayı boyunca medyada 114 bin 642 habereyansıyarak gündemin en çok konuşulan konusu oldu.

İstanbul Sözleşmesi gündemdeydi

Geçtiğimiz aylarda AnkaraBarosu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasındaki "eşcinsellik" polemiğiningölgesinde konuşularak yeniden gündeme gelen “İstanbul Sözleşmesi”, ayın en çokkonuşulan toplumsal başlıklarından biri oldu. 2011 yılında imzaya açılan veTürkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi ya da tam adı ile KadınlaraYönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele HakkındakiAvrupa Konseyi Sözleşmesi’nin feshedilmesi talebi, siyaset gündeminde bombaetkisi yarattı.

Son dönemlerde bazımuhafazakâr yayın organlarında "Türk aile yapısını bozduğu" ve "eşcinselliğeyasal zemin hazırladığı" gerekçesiyle sözleşme eleştirilirken, ayrıca 6284Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa’nınbazı hükümleri ile kadınlara getirilen korumaya ilişkin hükümlerin uygulamadakötüye kullanıldığı da savunuldu.

Diğer bir kesim iseİstanbul Sözleşmesi’nin kadına yönelik her türlü şiddetle mücadele için olduğunuve kim olursa olsun şiddet mağdurunu korumak için var olduğunu savundu. Ayrıcahangi görüşe bağlı olursa olsun, tüm siyasi partilerin ve toplum kesimlerininşiddete karşı birleşmesinin insani bir sorumluluk olduğuna da değinildi. Ayboyunca tartışmalara ve fikir ayrılıklarına neden olan İstanbul Sözleşmesi,medyada 16 bin 745 haberde yer alarak en çok gündemde yer alan konulardan oldu.

Sosyal medya yasası yürürlüğe girdi

TBMM Genel Kurulu’ndagörüşülen sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi kabuledildi. AKP ve MHP oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 9 maddeliksosyal medya düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tartışmalara ve tepkilerede neden olan ancak kabul edilen sosyal medya düzenlemesine göre; Türkiye’dengünlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları(Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp), en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilciolarak belirleyecek. Yürürlüğe giren kanunla birlikte, internetkullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerindeyaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisikurulması amaçlandı. Muhalefetin sansür getireceğini dile getirdiği sosyalmedya yasası, MTM’nin aynı raporuna göre ay boyunca toplam 10 bin 211 habereyansıdı.