Çeşme sahillerinde katı yakıt temizliği

Çeşme'de geçtiğimiz günlerde yaşanan gemi kazası sonrası, fuel oil taşıyan gemiden bir sızma yaşanmış ve 50 bin ton civarındaki yakıt Ege Denizi'nin sularına karışmıştı. Güzelim Çeşme'nin mavi sularını siyaha boyayan atık yakıt sonrası temizlik çalışmaları başlatıldı.

Çeşme sahillerinde katı yakıt temizliği

Çeşme’de bir geminin karaya oturması sonrası içindeki 50 bin ton civarında olduğu öğrenilen fuel oilin denize akmasıyla en güzel sahillerin olduğu Ilıca sahillerinin maviliği siyah bir görüntüye döndü. Ekolojik dengeyi de bozacağı tahmin edilen yakıtın denizden alınması çalışmalarına başlandı.


ÖZEL BİR ŞİRKET TEMİZLİYOR

Bu anlamda görevlendirilen özel bir şirket öncelikli olarak sahillere vuran yakıtı deniz yüzeyinden küreklerle alarak torbalara doldurup bir yerde istifliyor. Bu yakıtın daha sonra dönüşüm merkezlerine götürüleceği belirtiliyor.


KIŞ OLMASI AVANTAJ

Bir gemi kazası sonucu oluşan bu vahim tablonun kış aylarına denk gelmesi ise temizlik açısından umut verici. Çünkü fuel oil havalar soğuk olduğu için su içinde çözünmüyor ve katı bir kıvama yakın bir kıvamda kalıyor. Bu da temizlik yapan görevlilerin işlerini kolaylaştırıyor.


2 AY SÜRECEK

Çeşme Belediyesi ve Çevre Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü temizlik çalışmalarının 2 aya yakın bir süreyi bulması gerekiyor. Öte yandan kazayı yapan gemiyle ilgili de gerekli tahkikatlar yapılıyor. Herhangi bir ihmal olup olmadığı araştırılıyor ve buna göre yapılabilecek yaptırımlar üzerinde duruluyor.


MANEVİ BOYUTU VAR

Sahil bandını dolaşan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç,işlerinin gerçekten zor olduğunu ve bunun bir doğa felaketi olduğunu değerlendirerek, bu yakıt atıklarını temizlemenin maddi bir külfeti olacağı kadar bir de manevi boyutları olduğuna dikkat çekti.


Balık ve kuş türlerinin bu felaketten nasıl etkilendiğine dair araştırmalar yapılmaya başlandı. Balıkçılar bölge de avlanmaları neredeyse bitme noktasına geldi.