İBB ŞEHİR TİYATROLARI’NDA BU HAFTA (27-3 0Nisan 2022)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, Nisan ayının sonhaftasında 6 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

İBB ŞEHİR TİYATROLARI’NDA BU HAFTA (27-3 0Nisan 2022)

 

Bu haftaAlanAyckbourn,Harold Pinter, HermanMelvillegibi uluslararası ünesahip yazarların yanı sıra genç yazarların eserleri seyirciyle buluşuyor.

 

Yatak Odası Komedisi,Hayat DerGülümserim,Gül’e Ağıt,Kutlama,MobyDick,Sen İstanbul'dan Daha Güzelsinadlı oyunlarımız bu hafta seyirciylebuluşacak.

BuHaftanın Programı(27-30 Nisan 2022)               

YATAK ODASIKOMEDİSİ

Oyun, evliliklerinin farklıaşamalarında olan dört çiftin iç içe geçmiş hayatlarını sıra dışı ama komik birbakışla ortaya koyuyor.

Evlilik kavramı, çiftlerin tuhafnedenlerle sarsılan ve yeniden kurulan ilişkileri üzerinden, geleneksel,alışılagelmiş kalıpların ve kuralların dışına çıkılarak irdeleniyor.

AlanAyckbourn’un yazdığı,Mert Dilek’in çevirdiği, Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği oyunda Aslıhan Kandemir, Ayşen Sezerel, BuketKubilay, Engin Gürmen, Gökçer Genç, Mert Aykul, Nurdan Kalınağa, Özgür Atkın rol alıyor. Oyun, 27-30 Nisan 2022 tarihinde Harbiye MuhsinErtuğrul Sahnesi’nde.

HAYAT DERGÜLÜMSERİM

Yıllarca olağanüstü kadınkarakterlere hayat vermiş bir oyuncu, AVM yapılmak üzere yıkılacak bir sahneyeveda eder. Anlatılmaya değer bulunmayan farklı sınıflardan kadınların sıcak veaşina hayat hikâyeleri, ilk kez aktarılır.

Özen Yula’nın yazıp yönettiği oyunda Sema Keçik, Serkan Bacak rol alıyor.Oyun, 27-30 Nisan 2022 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

 

GÜL’EAĞIT

Oyun, 2004 yılında kendi ailesi tarafındanöldürülerek Türkiye'de işlenen töre cinayetlerinin simgesi haline gelenGüldünya’nın hikâyesi ekseninde namus, töre ve ahlak kavramlarını sorguluyor.Deniz Altun’un yazdığı Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda AslıNimet Altaylar, Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Tarakçı, Cüneyt Arda Pamuk, ÇağrıBüyüksayar, Fahri Kıncır, Gülsün Odabaş, Hikmet Körmükçü, İskender Bağcılar,Murat Üzen, Tarık Köksal, Tarık Şerbetçioğlu, Uğur Dilbaz, Uğurtan Atakan,Yasemin Güvenç rolalıyor. Oyun, 27-30 Nisan 2022 tarihleri arasında KağıthaneSadabad Sahnesi’nde.

KUTLAMA

Şehrin en lüks restoranında herkesinbirbirini küçümseyerek kendi varlığını yücelttiği, ağızına geleni söylediği,evlilik, tanışma, yükselme gibi nedenlerle sözde “kutlama” yapılan bir akşamyemeği... Kutlama, ömrü boyunca insan hakları mücadelesi vermiş Nobel EdebiyatÖdülü sahibi, Pinter’ın son oyunu.HaroldPinter’in yazdığı Yıldırım FikretUrağ’ın yönettiği oyunda ErkanSever, Şehnaz Bölen Taftalı, Can Ertuğrul,Selin İşcan,Selim Can Yalçın, ÇağlarPolat, Pınar Demiral, Gizem Akkuş, Orçun Tekelioğlu, Özgür Efe Özyeşilpınar rol alıyor. Oyun, 27-30 Nisan 2022 tarihleri arasında Müze Gazhane BüyükSahne’de.

MOBY DİCK

Genç bir denizci olan Ishmael, dünyayı görmekiçin Kaptan Ahab’ın balina gemisine yazılır. Balina avcısı Ahab, bir avsırasında tek bacağını kaybettikten sonra ölümüne bir intikam duygusuyla yaşar ve denizlerin en büyük, bilgecanlısı beyaz balina MobyDick’in peşinde okyanuslar geçer. Ishmael, heyecandolu bu yolculukta, bir balina gemisi kaptanının doğayla olan içgüdüselsavaşının tragedyasına tanık olur.

HermanMelville’in aynı adlı romanından SebastianArmesto’nun uyarladığı, Seza Güneş’in yönettiği oyunda Arda Alpkıray, BernaOğuzutku Demirer, Cem Baza, Deran Özgen, Direnç Dedeoğlu, Elif Verit, HakanÖrge, Pınar Pamuk rol alıyor. Oyun,27-30 Nisan 2022 tarihleri arasında Üsküdar MusahipzadeCelal Sahnesi’nde.

 

SENİSTANBUL'DAN DAHA GÜZELSİN

Bir ailenin üç kadını; anneanne,kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekânda, dile gelenlerden daha çokiçlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksikbıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken,geçmiş, şimdi ve gelecek iç içe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin,İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikâyesini anlatıyor. Kadınındeğişmeyen hikâyesini…

“Kucağıma almışım seni… Yürümüşüzberaber, çelik tellere bakmışım, çimentoya, karşıdan yeni yeni çıkan uzunbinalara… Yerdeki asfalta bakmışım… Yolun yarısında yorulanların sigaradumanları arasından geçmişiz, ter kokusu her yer Allah kahretsin, ‘boğazhavasının içine ettiniz’ diye bağırdım. ‘gel kız eve gidiyoruz, senİstanbul’dan daha güzelsin’ O gün hayatımın en güzel günüymüş, meğerse…”

MuratMahmutyazıcıoğlu’nunyazdığı, anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üçanlatıcılı bir kurguyla ilerliyor. Mekânın birliğine hikâyenin parçalanmışlığıekleniyor ve farklı bir kurgu ortaya çıkıyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek veşimdide çakılı kalmış üç hikâyeyi birleştiriyor. Zamanla üç hikâye detekleşiyor ve ‘kadın’ın hikâyesine dönüşüyor…

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazıp yönettiği oyunda Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu rol alıyor.

 

Oyun, 27-30 Nisan 2022 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.