İran'da Korona Virüsü Van'ı alarma geçirdi

İran’ın Kum kentinde dün 2 kişi korona virüsten hayatını kaybetti. İran Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 2 kişi boğaz yolu enfeksiyonu şikayetiyle kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybettiği ve yapılan testlerde Korona Virüsü’nün pozitif çıktığı ve bu kişilerin virüsten yaşamını kaybettikleri açıklandı.

İran'da Korona Virüsü Van'ı alarma geçirdi

Kum bölgesinde bir hastanenin sırf bu tür hastalar için ayrıldığı ve gerek duyulması halinde ikinci bir hastanenin de virüs için ayrılabileceğinin belirtildiği açıklamada İran’da bu virüse yakalanan kaç kişinin olduğu ve durumlarının ne olduğuna dair detaylı bir bilgiye yer verilmedi. Ölen kişilerin ileri yaşta oldukları ve bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu bilgisine yer verilen açıklama virüsten solunum yollarındaki rahatsız diye bahsedildi.

VAN’DA ALARM DURUMUNA GEÇİLDİ

Bir çok İranlı turistin ziyaret ettiği Van’da bugün Vali Mehmet Emin Bilmez Başkanlığı’ndan bir toplantı yapıldı. Toplantıda İran’da meydana gelen Korona Virüs vakaları sonra alınacak tedbirler konuşuldu. Van’la İran’ın iki komşu il gibi olduğu gibi ve İranlı vatandaşların Van’a, Vanlı vatandaşlarında İran’a gidip geldiği biliniyor.

İlk önlem olarak Türkiye-İran Sınırı’nda yer alan Kapıköy Sınır Kapısı’na ivedilikle termal kamera montajının yapılması ve bir sağlık odasının kurulmasına, gümrük kapısında çalışan personelin maske ve gerekli ekipmanı kullanmasına ve Korona Virüsü ile ilgili bir eğitimden geçmesine karar verildi. Van Sağlık İl Müdürü’nün de katıldığı toplantıda olabilecek riskler de konuşuldu.

Söz konusu sınır bölgesinde görev yapan askeri personele de Korona Virüsü ile ilgili bilgilendirme yapılması ve eğitim verilmesine ve Gümrük kapısına Türkçe, Farsça ve İngilizce afişler asılarak bilgilendirme yapılmasına karar verildi. Ayrıca Van’la İran arasında hem karayolu hemde demiryolu ile ulaşım olduğundan, bu konuda ne yapılmasıyla ilgili bakanlıktan bir görüş istenmesine ve buna göre hareket edilmesine karar verildi.

Mart ayında İranlılar Nevruz bayramı nedeniyle akın akın Van’a geliyorlar. Virüsün İran’da yayılması halinde İran’dan ülkeye girişlerin sınırlandırılması durumunda Van’daki esnafın ciddi anlamda etkileneceği belirtilirken, Bakanlıktan ne yönde bir görüş bildirileceği merakla bekleniyor. Van’a yılda ortalama 500 bin İran vatandaşı gelerek tatil yapıyor.