İstanbul Şehir Tiyatroları Haftalık Program belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 30 Ocak-3 Şubat 2019 tarihleri arasında 19 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. Bu hafta sahnelenecek oyunlar şöyle:

İstanbul Şehir Tiyatroları Haftalık Program belli oldu

BizimAile, Tatlı Kaçık, Bak Bizim Şarkımızı Çalıyorlar, Karıncalar-Bir Savaş Vardı, AmanvermezAvni, Hayal-i Temsil, Ben Çağırmadım, Uzlaşma, Nora (Bir Bebek Evi) ve çocukoyunları Bir Kümes Hikâyesi, Yaşasın Barış, Pollyanna, Üzgün Ağaçlar Ülkesi, PalyaçoPrens, Benim Güzel Pabuçlarım, Bisküvi Adam, Harikalar Mutfağı, Karagöz ÇiftlikBekçisi, Elma Kurdu Kırtık.

 

Bu hafta sahnelenecek oyunlar ve konuları şöyle:

 

BİZİM AİLE

 

SadıkŞendil'in ölümsüzeseri "Bizim Aile"yi Sinem Bayraktar'ın uyarlamasıyla tiyatrosahnesine taşıyoruz. Sevgi, saygı, birlik ve beraberlik duygularıyla bezenen bumüzikli oyunumuzda emeğin ve sevginin gücünü gösterirken aile sıcaklığında biryolculuğa çıkıyoruz. Sadık Şendil’inyazdığı Aziz Sarvan’ın yönettiğioyunda, Alp Tuhan Taş, Berk Samur, CihatFaruk Sevindik, Ercan Demirhan, Esra Ülger, Funda Postacı Kıpçak, GülsünOdabaş, Müge Çiçek Türkoğlu, Nevzat Çankara, Onur Demircan, Pınar Demiral,Serkan Bacak, Tankut Yıldız, Tarık Köksal, Tevfik Şahin, Yalçın Avşar, YiğitAli Uslu, Zeki Yıldırım, Züleyha Karyağdı rol alıyor. Oyun, 30 Ocak-2 Şubat 2019 tarihleri arasında Harbiye MuhsinErtuğrul Sahnesi’nde.

TATLI KAÇIK

 

Mr.Tanner ile paylaştığı evinde, çöp toplayarak yaşayan, çevresindeki her şeye sonsuzbir sevgi ve şefkatle bağlı Opal’in kendi halindeki yaşamı üç davetsizmisafirin gelişi ile umulmadık şekilde değişir. Sol, Gloria ve Brad kendihesaplarının peşinde Opal’in huzur dolu yaşamına giriverirler. Kendi kendineyetmeyi becerse de yalnızlıktan muzdarip Opal onları hayatına almak konusundaen ufak bir tereddüt bile duymaz ancak sonsuz bir iyi niyetle evinin kapılarınıaçtığı misafirleri sevgilerini paylaşmak konusunda Opal kadar isteklideğildirler. 2018-2019sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, John Patrick’inyazdığı, Ahmet Levendoğlu ve Hasan Levendoğlu’nun çevirdiği, NaşitÖzcan’ın yönettiğioyunda, Ayşe Kökçü, Çağlar Polat, EylülSoğukçay, İbrahim Can, Mehmet Soner Dinç, Mert Aykul rol alıyor. Oyun, 30 Ocak- 2 Şubat 2019 tarihleri arasındaFatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

BAK BİZİM ŞARKIMIZI ÇALIYORLAR

Sahnelendiğibirçok ülkede beğeniyle izlenerek, “Tony”, “Outer Critics”, “Theater World”ödüllerine layık görülen bu eğlenceli Broadway müzikali, oyunun şarkılarınınbestecisi Marvin Hamlisch ile şarkı sözlerinin yazarı Carole Bayer Sager’ingerçek hayatta yaşadıkları aşk hikayesinden esinlenilerek yazılmış. Oyunda,şöhretli ancak takıntılı bir besteci olan Vernon ile ona hayran, çılgın veyetenekli bir söz yazarı olan Sonia’nın yaratıcı iş birliği ve fırtınalıduygusal ilişkileri anlatılıyor. Bu renkli macerada kahramanlarımızaiçlerindeki “öteki benler” de birbirinden keyifli şarkı ve danslarıyla eşlikediyor. Neil Simon’un yazıp Ersin Umulu’nun yönettiği oyunda; Ali Mert Yavuzcan, Özge Özder rolalıyor. Oyunda Köksal Ünal, Evrim Artut,Müge Gülgün, Çağrı Büyüksayar dansçı olarak yer alıyor. Oyun, 30 Ocak-2 Şubat 2019 tarihleri arasındaKağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

 

 

KARINCALAR - BİR SAVAŞ VARDI

 

Bir asker, nedenini bilmediği ve hiçbirşeyini anlayamadığı savaşta firar eder. Özgürlüğe koşup sevgilisinekavuşacağını sanırken ayağı bir mayına kilitlenir. İşgal için gittiğitopraklarda kendine esir olan asker, hayatta kalabilmek için, topuğunu mayındanayırmamak zorundadır. "Burada ne kadar kalırım, bilemiyorum. Bildiğim birşey varsa, artık ben seni bekliyorum!.." Boris Vian ve John Steinbeck'in metinlerinden yolaçıkarak Gökhan Aktemur'un oyunlaştırdığı, Ergun Üğlü'nün yönettiği oyunda Mert Turak rol alıyor. Oyun, 30 Ocak-2Şubat 2019 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

 

AMANVERMEZ AVNİ

 

1908 yılındayız. Amanvermez lakabıylaanılan dönemin en hızlı hafiyesi Avni ve arkadaşları bir yandan padişahtangelen emirle yanmış adam olayını çözmeye çalışırken diğer yandan gizli birdoğum yaptırıp vicdanının sesine yenik düşen bir ebeye yardım etmektedir.Kendine has yöntemleriyle olaylara yaklaşan Komiser Avni’nin Osmanlı’nınSherlock Holmes’u diye anılması boşuna değildir. 2018-2019 sezonunda ilk kez sahnelenmeye başlayan, EbüsüreyyaSami’nin yazdığı Selçuk Yüksel’in oyunlaştırıp yönettiğioyunda Burak Davutoğlu, Burhan Yeşilyurt,Can Alibeyoğlu, Cihan Kurtaran, Defne Gürmen, Emre Şen, Gülce Çakır, MuratÜzen, Neslihan Ayşe Öztürk, Ozan Gözel, Özgür Atkın, Pınar Aygün, Volkan Ayhan rolalıyor. Oyun, 30 Ocak-2 Şubat 2019 tarihleriarasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

 

HAYAL-İ TEMSİL

 

Eskimakyör Dikran Efendi'nin; hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin"ilk kadın"ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit'i; çocuklukları,aşkları, tutkularıyla, ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede,Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor. Ahmet Sami Özbudak’ın yazıp YiğitSertdemir’in yönettiği oyunda HümayGüldağ, Şebnem Köstem, Yiğit Sertdemir rol alıyor. Oyun, 30 Ocak- 2 Şubat2019 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

 

BENÇAĞIRMADIM

 

Yazacağıyeni romana konu arayan Mithat, o akşam yakın dostlarını ve doğaüstüyetenekleriyle etrafta ün salmış Madam'ı akşam yemeğine davet eder. Mithat'ınamacı hem mesleğine dair biraz gözlem yapmak hem de misafirleri ile keyifli birakşam geçirmektir. Ancak işler hiç beklenmedik bir şekilde ilerler. Mithat vekarısı Leyla için, o akşamdan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. NoelCoward’ın yazdığı Reşiha Vafi ve Vasfi Rıza Zobu’nun çevirip EnginGürmen’in yönettiği oyunda; AslıSeçkin, Betül Kızılok Bavli, Engin Gürmen, İrem Arslan, Neşe Ceren Aktay, PelinBudak, Tolga Yeter rol alıyor. Oyun, 30 Ocak-2 Şubat 2019 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

 

UZLAŞMA

Birsüre önce ayrılan Anna ve Pierre artık bir çift olmasalar bile hala ebeveyndirve oğullarıyla iletişim konusunda sıkıntı çekmektedirler. Bu nedenle süreklibirbirlerini suçlayıp tartışarak hem kendilerinin hem de çocuklarının yaşamınıcehenneme çevirirler. Sonunda sorunu çözmek için aile mahkemesinin atadığıarabulucular eşliğinde uzlaşma toplantılarına katılmaya ikna olurlar.Toplantılar boyunca sadece ayrılan çift değil, olaya profesyonel olarak dahilolsalar da özel yaşamlarında benzer sorunlar yaşayan arabulucular İsabelle veJeanne da sarsıcı iç hesaplaşmalarla karşı karşıya kalır… Trajikomik bir oyunolan Uzlaşma, ayrılık sonrası çocukları için sağlıklı bir düzen kurmaya çalışanebeveynlerin psikolojik sürecini anlatırken, ülkemizde de uygulanan vetarafların uyuşmazlıklarına dostane yollarla çözüm getirmeyi amaçlayan“arabuluculuk sistemi” konusunda fikir edinmemizi sağlıyor. 2018-2019 sezonundailk kez sahnelenmeye başlayan, ChloeLambert’in yazdığı Aslı İçözü’nünyönettiği oyunda Gökçer Genç, IşılZeynep, Yeliz Şatıroğlu, Zeliha Bahar Çebi rol alıyor. Oyun, 31 Ocak- 2 Şubat 2019 tarihleri arasındaSultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

 

NORA (BİR BEBEK EVİ)

 

Modernizmin tiyatrodaki kurucusu Henrik Ibsendoğumunun 190. yılında çağdaş insanın dramını anlatmaya devam ediyor. Maddibaskı altında rekabete sürüklenen bireylerin yıkımını ve yok olan değerleri elealırken, insan onuru ve kişiliğinin eşsiz yanına vurgu yapıyor. Konusunu gerçekyaşamdan alan başyapıtında gerçek sevgi üzerine kurulmayan birlikteliğin vebirey olarak kadının varolamadığı bir yuvanın nereye savrulacağını gösteriyor.“Nora (Bir Bebek Evi)”, yazımının üzerinden yüz kırk yıl geçmiş olmasına rağmenbugün de tartışılmaya ve güncelliğini korumaya devam ediyor. Henrik Ibsen’in yazıp Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği oyunda, Berna Adıgüzel, Cengiz Tangör, Hakan Arlı,Mert Tanık, Nurdan Gür, Reyhan Karasu, Yeşim Koçak rol alıyor. Oyun, 30 Ocak-2 Şubat 2019 tarihleri arasında Üsküdar KeremYılmazer Sahnesi’nde.

 

ÇOCUK OYUNLARI

 

BİR KÜMES HİKAYESİ(5+ Yaş)

Kümesteyaşayan hayvanların dünyasına çocukların gözünden bakan oyun, kümessakinlerinin maceralarını keyifli, eğlenceli ve eğitici bir dille anlatırken;çocuklara, birlik beraberlik içinde yaşama, arkadaşlık ve yardımseverlik gibikonular üzerine de önemli mesajlar veriyor. Hilmi Zafer Şahin’in yazdığı EbruÜstüntaş’ın yönettiği oyunda; DirençDedeoğlu, İbrahim Ulutaş, ErkanAkkoyunlu, Esra Ede, Fatma İnan, Hasip Tuz, Kamer Karabektaş, Neşe CerenAktay/Tuğçe Açıkgöz ve Mana Alkoy rol alıyor. Oyun, 3 Şubat 2019 tarihinde Harbiye Muhsin ErtuğrulSahnesi’nde.

 

YAŞASIN BARIŞ (5+ YAŞ)

Birbirleriyleürettiklerini paylaşarak dostça yaşayan koyun ülkesi ve buğday ülkesi sadecekendini düşünen bencil vezirin hain planlarıyla savaşa başlarlar. Buğdayülkesinin her şeyin farkında olan prensesi kendini feda ederek "düşmanülkeye" gizlice girer. Mızıkasının umutlu ezgileriyle vezirin planlarınıortaya çıkarır ve herkesin ısrarla istediği barışı getirir. HasanErkek’in yazıp Nihat Alpteki’ninyönettiği oyunda; Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, EmrahCan Yaylı, Ercan Demirhan, Pelin Abay, Uğur Dilbaz, Volkan Öztürk, YağmurDamcıoğlu Namak’ın rolalıyor. Oyun, 3 Şubat 2019 tarihinde Fatih Reşat NuriSahnesi’nde.

POLLYANNA (7-77 Yaş)

Annesiyıllar önce yaşamını yitirince, yardım derneği himayesinde yaşamaya başlayanPollyanna, babasını da kaybettiği haberini alır. Bu hayat dolu küçük kız, katıve kuralcı biri olarak tanınan Polly Teyzesiyle birlikte yaşayacaktır.Pollyanna’nın konağa gelmesiyle beraber çevredeki herkesin hayatı değişmeyebaşlar. Dünya çocuk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Pollyanna,her tür olumsuz durumda bile “”mutluluk”un yaratılabileceğini; çözüm üretebilmeyeteneği kazandıktan sonra hayata umutla bakılabileceğini anlatıyor. Eleanor H.Porter'ın aynı adlı eserinden Binnur Şerbetçioğlu'nun uyarlayıp yönettiği oyunda;Aslı Menaz, Yılmaz Aydın, Berk Samur, Canan Kübra Birinci, Çağrı Hün,Destan Batmaz, Dolunay Pircioğlu, Emrah Derviş Soylu, Ezgim Kılınç, NazanYatgın Palabıyık, Onur Şirin, Ömer Barış Bakova, Serap Doğan, Yeşim MazıcıoğluBulut, Bahar Çebi rol alıyor. Oyun, 3 Şubat 2019 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

ÜZGÜN AĞAÇLAR ÜLKESİ (5+ YAŞ)

Gökçe Yaşar’ın yazıp,Yeşim Koçak ve Selin Türkmen’in yönettiği ÜzgünAğaçlar Ülkesi’ndetüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçede  bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmekiçin hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır.Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birindeKraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çoksevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır. Buğra Can Ildırışık, Can Alibeyoğlu, CanTarakçı, Mehmet Soner Dinç, Melisa Demirhan, Okan Karaca, Şenay Bağ ve Zeynep Ceren Gedikali’nin rol aldığıoyun, 3 Şubat 2019 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

PALYAÇO PRENS (+3 YAŞ)

Palçayo prens, çocukların hayaldünyalarının masal olgusu ile beslenmesi için kurguladığımız bir oyun.Kahramanlar, olaylar, olup biten her şey bir masal. Tiyatro, bu masalın onlaraanlatılabilmesi için kullandığımız araçlardan sadece biri. Günümüzde prensler,prensesler yok ama masalımızda onlara ait gördüğümüz tüm duygular hala var.Şefkat-acımasızlık, iyilik-kötülük, mutluluk-mutsuzluk... En önemlisi sevgi...O hep vardı, hala var. Palyaço prens sevgiyi renklerle anlatan bir oyun.Oyunda; ArdaAlpkıray, Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Ayşecan Tatari, Deniz Yeşil Mavi, DoğanŞirin, Hakan Gümüş, Hazal Uprak, Musa Arslanali, Özgün Akaçça, Özgür Dağ rol alıyor. Oyun, 3 Şubat 2019 tarihinde Üsküdar MusahipzadeCelal Sahnesi’nde.

BENİM GÜZEL PABUÇLARIM (3+)

Gününbirinde sirke, bir robot palyaço gelir ve sevimli palyaço sirkten kovulur. Bukadarıyla da kalmaz, parası olmadığı için çok sevdiği pabuçları elinden alınır.Palyaçomuz pabuçlarını geri almak için iş aramaya başlar. Girdiği işlerdençocuksu duyarlılığı nedeniyle bir bir kovulur. Pabuçlarına aslakavuşamayacağını düşünüp umutsuzluğa kapıldığında, imdadına çocuklar yetişir veonların desteğiyle pabuçlarına ulaşır. Yeniden çocuklarla birlikte kahkaha dolugösterisini gerçekleştirmeye devam eder. Dersu Yavuz Altun’un yazıp yönettiği oyunda; Ayşe Günyüz Demirci, Çağrı Büyüksayar,Oğuzhan Oğuz, Gülsüm Alkan, Samet Silme, Sefa Turan rol alıyor. Oyun, 3Şubat 2019 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

BİSKÜVİ ADAM(5+ Yaş)

Büyükevin saati Guguk Bey'in ansızın kısılan sesi, ev sahipleri tarafından  onu çöpe atılma tehlikesi ile karşı karşıyabırakmıştır. Ama mutfaktaki arkadaşları Tuz, Biber, sonradan aralarınakatılacak olan Poşet Çay ve en çok da fırından yeni çıkmış Bisküvi Adam'ınyardımıyla bunun üstesinden hep birlikte geleceklerdir. Bisküvi Adam'ın Fareile mücadelesi de Rutin hayatlarına yeni bir tempo getirir. Bir evinmutfağında, herkes uyuduktan sonra kurulan yepyeni bir dünyanın oyunu Bisküviadam, mücadele, ön yargı, yardımlaşma  ve her şeye rağmenbirlikte yaşama kavramlarını eğlenceli bir dille anlatırken; çocukların hayaldünyasını renkli kılan neşeli sahneler de içeriyor. David Wood’s’un yazıp NihatAlpteki’nin yönettiği oyunda MüslümTamer, Damla Cangül Yiğit, Esen Koçer, Gülsün Odabaş, Osman Kaba ve Ada Alize Ertem rol alıyor. Oyun, 3Şubat 2019 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

HARİKALAR MUTFAĞI (7+ Yaş)

HalukIşık ve Ege Işık’ın yazdığı Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda PapatyaSokağı'nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal'ın yemek pişirmemacerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fareKazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilenözen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Berfu Aydoğan, Selen Nur Sarıyar/Nilay Bağ ve Gözde İpek Köse’nin rol aldığı oyun, 3 Şubat 2019 tarihinde Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde.

KARAGÖZ ÇİFTLİK BEKÇİSİ (3+ Yaş)


Karagöz uzun zamandır işsizdir ve iş aramaktadır. Sonunda kendisine birçiftlikte iş bulur. İşi hayvanların bakımını yapmaktır. Ama ortada bir sorunvardır. Karagöz, hayvanları tanımamaktadır. Özgür Atkın’ın yazıpyönettiği oyunda
İrem Erkaya ve Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun, 31 Ocak, 1 Şubat 2019 tarihlerindeKağıthane Küçük Kemal Çocuk Sahnesi’nde.

ELMA KURDU KIRTIK (4-7 Yaş)

ElmaKurdu Kırtık 7 yaş altı çocuklara yönelik, kuklaların kullanıldığı, canlı müzikeşliğinde oynanan eğlenceli bir çocuk oyunudur. Haylaz bir elma kurdununmükemmel elmayı bulmak için çıktığı yolculuğu anlatır. Sahip olduklarına değervermeyen, çevresindekileri hor gören Kırtık bu yolculukta aradığı mükemmelelmaya ulaşmak yerine çok daha kıymetli bir şeyin farkına varır. Çocuklarınsosyal çevreleriyle olan ilişkilerine dikkat çeken oyun somut nesnelerle soyutkavramları ilişkilendirerek çocuğun algısını geliştirmeyi amaçlamaktadır.Çocuğun günlük yaşamında yaşadığı çelişkileri renkli bir hayal dünyasındayeniden yaratan oyun çocuğa kendi gerçekliğine dışarıdan bakabilme şansı verir.B. Çağatay Çakıroğlu ve Ö. Barış Bakova’nın yazıp B. Çağatay Çakıroğlu’nun yönettiğioyunda; Elyesa Çağlar  Evkaya ve Seda Çavdar rol alıyor. Oyun, 31 Ocak, 1 Şubat 2019 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen ÇocukSahnesi’nde.