Aman dikkat! Aşırı öfke kalp krizine neden oluyor

Bilim insanları kalp krizine sebep olan faktörleri araştıran önemli bir çalışmaya damgasını vurdu.

Aman dikkat! Aşırı öfke kalp krizine neden oluyor

280 kişinin bir teste alındığı çalışmada katılımcılar 4 gruba ayrılarak kendilerine öfkelenecekleri, endişelenecekleri, üzülecekleri ve normal hissedecekleri duygular yaşatıldı. Ortaya çıkan sonuç ise bilim dünyasında heyecanla karşılanırken, aşırı öfke kalp krizini tetikler mi sorusuna da yanıt vermiş oldu.

aman-dikkat-asiri-ofke-kalp-krizine-neden-oluyor.jpeg

NBC News'in bir haberine göre, son dönemde yapılan bir bilimsel deney, akut bir öfke nöbeti ile artan kalp krizi riski arasında bir bağlantı olduğunu iddia etmişti. Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi, Yale Tıp Fakültesi, New York'taki St. John's Üniversitesi ve diğer kurumlardan bazı araştırmacılar bunun nedenini anlamak için bir çalışma yürütmeye karar verdi. Araştırmacılar 280 sağlıklı genç yetişkini bir araya topladı ve onları rastgele olacak şekilde dört gruba ayırdı, bu gruplara sırasıyla öfke, üzüntü, endişe ve normal duygu durumlarının yaşatılması sağlandı. Başlamadan evvel ve sonrasında 100 dakika aralıklarla araştırmacılardan kan örnekleri aldılar ve kan akışı ile basınç ölçümlerinin testleri yapıldı.

aman-dikkat-asiri-ofke-kalp-krizine-neden-oluyor-001.jpegÇarşamba günü Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde yayınlanan bilgiler, öfkenin kan damarı fonksiyonunu bozması sebebiyle gerçekten de kalbi etkileyebileceğini gözler önüne serdi. Araştırmacılar, normal duygu durumundaki insanlara kıyasla öfkeli gruptaki insanlarda kan damarlarının genişleme yeteneğinin önemli ölçüde azaldığını tespit etmiş oldu. Üzüntü ve endişe gruplarında kan damarı genişlemesi gözlemlenmedi. Genişleme, kan damarlarının iç kısımlarını kaplayan endotel hücreleri tarafından düzenlenmektedir. Kan damarları genişleyip büzülerek vücudun ihtiyaç duyulan bölgelerine kan akışını yavaşlatır veya artmasını sağlar.
FELCE VE BÖBREK FONKSİYONLARILININ BOZULMASINA YOL AÇABİLİR

Araştırmalara göre tek sorun damarlarda ki genişlemeydi. Kan damarlarının genişlemesindeki bozulma, atardamar duvarlarında atardamarları sertleştiren yağların ve kolesterolün plak adı verilen birikmesi olan aterosklerozun erken bir göstergesi olur. Ateroskleroz koroner kalp hastalığına, kalp krizine, felce ve böbrek bozukluklarına sebep olabilir.