Jinekomasti (erkekte meme büyümesi) nedir, nasıl tedavi edilir?

Jinekomasti yaşamın her döneminde ortaya çıkabilen “erkekte meme büyümesi” ne verilen isimdir. Jinekomasti sosyal ve psikolojik yönleriyle erkeklerde ciddi bir problemdir.

Jinekomasti (erkekte meme büyümesi) nedir, nasıl tedavi edilir?

Özellikle yaz aylarında plajda rahat dolaşamayan tişört giyemeyen,iş yaşamlarında rahat kıyafet seçemeyen erkekler bu durumdan ciddi bir rahatsızlık duyarlar. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu, jinekomasti tedavisi ve sebepleri hakkında bilgiler verdi.

Jinekomasti nedir?

Jinekomasti herhangi bir sebebe bağlı olarak gelişen “erkekte meme büyümesi”ne verilen isimdir. Çok kullanılan diğer terimde “yalancı jinekomasti” dir. Genellikle kilo alma ile gelişen ve kilo verilse bile kalan yağdan zengin doku ile karakterize “erkekte meme büyümesi”ne halkarasında yalancı jinekomasti denir.

Jinekomasti neden olur?

Bebeklik döneminde, ergenlikte ve ileri yaşta hormonal değişikliklere bağlı olarak jinekomasti görülür. Bebeklikte ve puberte (ergenlik) döneminde hormonal geçiş dönemi olduğu için Jinekomasti genellikle geçicidir ve birkaç sene içerisinde tedavisiz geçer. Ancak bu dönemler bitmesine rağmen devam eden jinekomasti(erkekte meme büyümesi) tedavi yönüyle değerlendirilmelidir. İleri yaşlarda görülen jinekomasti ise genellikle testosteron (erkeklik hormonu) azalması sebebiyle gelişir.

Kronik hastalıklar (hipertiroidi, karaciğer ve böbrek hastalıkları), bazı ilaç ve aşırı alkol kullanımı, bazı tümörler (testis tümörleri) ve aşırı kilo(obezite) jinekomasti sebepleri arasındadır.

Jinekomastide belirtileri nelerdir?

Jinekomasti genellikle çift taraflı olarak görülür. Tek taraflı jinekomastide mutlaka altta yatan bir meme tümörünü ekarte etmek gerekir. Jinekomastide dokununca hassasiyet olabilir, ancak jinekomastide ağrı genellikle beklenmez.

Jinekomasti tedavisi

“Jinekomastiilaçla tedavisi” son derece sınırlı bir yere sahiptir. Erken evrede olan hormonal bozukluklara bağlı jinekomastide uzman bir doktor tarafından verilmelidir. Jinekomastiye neden olan hastalıkların tedavisi yapılmalıdır.

“Jinekomasti yapan ilaçlar” kesilirse jinekomasti düzelebilir. “Jinekomasti doğal tedavisi”veya “jinekomasti kremi” adı altında doktor kontrolü dışında satılan ticari ürünlerden kaçınılmalıdır. Zira “Jinekomasti ilacı” olarak sunulan doğal kürler, hormonal dengenin bozulmasına ve ciltte tahrişe sebep olabilirler.

Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti tedavisi Jinekomasti Ameliyatı” ile yapılır. Jinekomasti ameliyatı ile erkekte meme büyümesi de sebep olan yağ ve meme dokusu çıkartılarak meme şekillendirilir.

Jinekomasti Nasıl Yapılır?

Liposuctionile Jinekomasti tedavisi, “kapalı jinekomasti ameliyatı” olarak da bilinir. Yağdan zengin bir erkek memesinde Vaser Liposuction ile jinekomasti tedavisi ilk tercihimiz olmaktadır.Birkaç milimetrelik ufak bir kesi ile meme hacmi küçültülüp,şekillendirilebilir.

Meme dokusunun çıkartılması özellikle areola (meme kahverengi kısmı) arkasında yoğun ve sert meme dokusu olan jinekomastilerde tercih edilir. Genellikle Vaser Liposuction ile yağ içeriği aldıktan sonra memenin kahverengi kısmının sınırından ufak bir kesi ile sert meme dokusu alınır. Bu sayede minimal bir kesi ile meme ve yağ içerik alınabilir.

Jinekomasti ameliyatı sonrası

Jinekomasti ameliyatı sonrası ağrı çok fazla olmaz. Ağızdan alınan basit ağrı kesicilere cevap verir niteliktedir. Jinekomasti ameliyatı sonrası birkaç gün içerisinde günlük yaşama dönülebilir. “Jinekomasti korsesi” yaklaşık 3-4 hafta kadar kullanılır. Jinekomasti ameliyatı sonrası spor için yaklaşık 1 ay kadar beklemek gerekir.

Jinekomasti oldukça sık görülen ve tedavisi hiç de zor olmayan bir durumdur. Kişileri sosyal ve psikolojik anlamda derinden etkileyen bu durumun 1-1,5 saat süren bir operasyon ile etkili bir çözümü vardır.

Doç. Dr. Tarık ÇAVUŞOĞLU
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı