Protein diyetine dikkat! Düşündüğünüz kadar sağlık değil

Sosyal medyada oldukça moda olan diyetler, uzman kontrolünde yapılmadığında sağlığı büyük ölçüde tehlikeye atıyor.

Protein diyetine dikkat! Düşündüğünüz kadar sağlık değil

Çocukluk çağındakiler ya da ergenlik çağında ki bireyler ağır protein diyetleri ile böbrek hatta kalp yetmezliği riskine girerken, erişkinlerde ise hurma diyeti, glutensiz diyet gibi trend olan tarifler, diyabete hatta şeker komasına davetiye çıkarmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye'de 79 ilde hizmet veren Sağlıklı Yaşam Merkezleri’nde diyetisyen, fizyoterapist, hatta psikologlarla ücretsiz ve uzman kontrolünde kilo vermek yardım istemek mümkün.

protein-diyetine-dikkat-dusundugunuz-kadar-saglikli-degil.jpg

BU ANLMDA SOSYAL MEDYA TEVSİYELERİNDEN UZAK DURULMALI
Koruyucu hekimliğin uygulanması amacıyla 2015’de pilot uygulama olarak başlatılan ve yaklaşık 4 yıldır Türkiye’nin 79 ilinde 7 bine yakın çalışanı ile hizmet veren Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlıklı yaşam merkezlerinde, tamamen ücretsiz bir şekilde, 7’den 70’e tüm vatandaşlara, psikolog ve gerekirse fizyoterapistler eşliğinde, diyetisyen hizmeti vermeye devam etmektedir. Fakat çok sayıda vatandaş bu hizmetten haberdar olmadığı için ya sosyal medyada moda duyduğu tavsiyelere yönelmeyi tercih ediyor. Bu senenin ilk 3 ayında yaklaşık 57 bin kişiye hizmet veren İstanbul’da bulunan 26 sağlıklı Yaşam Merkezi’nden Ümraniye İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Dudullu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görev yapan Uzman Diyetisyen Kübra Pekkan Göktuğ, özellikle sosyal medyanın da etkisiyle protein ağırlıklı diyetlere merak saran çocuk ve ergenlerin, ileride böbrek yetmezliği, hatta kalp yetmezliğine varan tablolarla karşılaşabileceğini önemle belirtti. Göktuğ, diyabete yatkın bireylerde ise yine daha çok sosyal medya fenomenlerinin önerileriyle “moda" haline gelen “glutensiz" diyetlerin, sanıldığı gibi her zaman sağlıklı olmadığını, şeker hastalığını tetikleyebileceğini ve bu nedenle uzman bir diyetisyen takibinde olmadan, trend haline gelen diyet önerilerine itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizmeyi ihmal etmedi.

protein-diyetine-dikkat-dusundugunuz-kadar-saglikli-degil-001.jpg

ÜCRETSİZ FAYDALANMAK MÜMKÜN
Uzm. Dyt. Göktuğ, “Sağlıklı Yaşam Merkezleri’nde biz diyetisyenler ve psikologlar iş birliği içinde Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak danışanlarımıza ücretsiz hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımız kendileri ayaktan başvurabildiği gibi, aile hekimlikleri aracılığıyla da gelebiliyorlar. Diyetisyen desteği istedikleri takdirde, aile hekimi bizim merkezlerimizden randevusunu oluşturarak yönlendiriyor. Yapacakları tek şey randevu gün ve saatinde burada olmak. Bu hizmetten obezitesi olanlar ya da obezite cerrahisi sonrası takip edilmek isteyenler yararlanabildiği gibi, olduğu kilodan memnun olup da bunu korumak isteyen veya kronik hastalığı olan herkes ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyor" şeklinde ifadeler kullandı.