Hüseyin Kaya

Hüseyin Kaya

ALİNİN KAPISINA GİTMEK

Manevi belirsizlikler içerisinde olan biz aleviler, büyük karşıtlıklar içerisinde olan bir zamanda geçiyoruz. Büyük bir çöküşün olduğunu var sayıyorum. Adı konmamış endişeler içerisindeyiz. Bu yoğun yaşantımızın altında, çok değişik ve bizleri uzaklara götürmeyi amaç edinmiş, çeşitli akımlar dolaşıyor. Bir anlamda Alevileri birleştirebilecek, bir yapı ve vizyona da sahip değiller. Resmen kendi gerçekliğimizden kaçıyor ve yaşantımızı biçimlendirmeye çalışan, yapay ve aldatıcı adreslere yönlendiriliyoruz.


Aradığımız ve istediğimiz şey, hakikatin kendisidir. Artık içinde bulunduğumuz olumsuzluk ve eksikliklerimizden hareketle, kendimizi ve bizleri gerçek mutluluğa götürecek, özümüze dönmemizdir. Nedense, inancımız, bilinçsizliğimiz ve kuşatılmışlığımızla, çeşitli ideolojik ve felsefi modlara indirilmiş kadar dejenere edilmiştir. Bedeller ödeyerek savunduğumuz Aleviliğimizi bir kenara koyarak, bizlere empoze edilmiş ve edilmeye devam eden ideolojilerin veya sapmaların algısında büzülüp kalmışız. Bütün bu olumsuzlukların toplamında geriye kalan; Kendi özlerine yabancılaşmış, her anlamda şartlandırılmış bir kitle...Ve adımıza üretilmiş, tasarlanmış bir sürü klişeler..

.

Sürekli hakikatten ve bizlere ait olandan saptırılarak, sahte zıtlıklarla hayatımız işgal edilmekte, bunun sonucunda yeni kurgu ve adlandırılmalara teslim olma telaşındayız. Hangi ihtiraslara kurban edileceğimizin bilincinde değilken, neden yeni rollere talip olduğumuz da düşündürücüdür. Yeni kapılar çalmaktansa, Ali'nin kapısına gitmek, bizleri yeniden huzura, düzlüğe çıkaracak tek kuvvet ve tek çaredir.Ve biz bu merkezden koptukça, sahte gururlarla şişirilmiş manevi dünyamız  da bozulacaktır.


İçinde bulunduğumuz bu durum ve gittiğimiz bu yol zıt bir yoldur.Yanlış ve çıkmaz bir yol izlediğimizin farkında mıyız bilmiyorum. Yani kendimizden uzaklaştıran, hakikatten, haktan uzaklaştıran bir yol. Kutsadığımız, özendiğimiz, bir anlamda tapındığımız, tüketim maddesi haline getirilmiş bir Alevilik, öz kaynağından koparılmış ve çarpık isteklerimizi tatmin aracına dönüştürülmüş bir Alevilik olmayacak mı?


1400 Yıldır bizde, bizim yaşamımıza damgasını vurmuş,belirlemiş olan bu manevi yolun yolcuları olarak, günümüze damıtılarak gelen bu yolu devam ettirmektir. Bize verilen bu mesajı yerine iletmektir...