Milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiriyor: Sınav sisteminde büyük değişim
Milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren büyük bir gelişme yaşandı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, uzun süredir tartışılan test sınavları modelini kökten değiştirecek bir projeyi duyurdu. Bakan Tekin, testlerin yerine öğrencilerin düşünme becerilerini ölçen açık uçlu sorular getirmeyi hedeflediklerini, bu dönüşümü ise yapay zekâ teknolojisiyle mümkün kılacaklarını açıkladı.
Bakan Tekin, Bab-ı Ali Toplantıları'nda yaptığı konuşmada, MEB'in (Milli Eğitim Bakanlığı) gençlerin teknolojik altyapısını güçlendirmeyi ve eğitim sisteminde çağın gereklerine uygun bir dönüşüm yaratmayı amaçladığını vurguladı.
???? Test Sınavları Bitiyor mu? TÜBİTAK ile Dev Proje Başlatıldı
Bakan Tekin'in en dikkat çekici açıklaması, test sınavlarının geleceğiyle ilgili oldu. Eğitim camiası, öğrencilerin ezberden uzaklaşması için testlerin kalkmasını uzun zamandır istiyor. Ancak açık uçlu (klasik) sınavların değerlendirmesindeki zorluklar ve objektiflik endişeleri bu dönüşümün önünde büyük bir engel oluşturuyordu.
Bakan Tekin, bu engeli aşacak formülü açıkladı:
???? "Test sınavlarının kalkması gerektiğini herkes söylüyor ancak açık uçlu soruların objektif biçimde değerlendirilmesi konusunda tereddütler var. Bu nedenle TÜBİTAK ile iş birliği içinde, yapay zekâ destekli açık uçlu soruların değerlendirilmesi için proje geliştiriyoruz."
Bu proje başarıyla tamamlandığında, öğrenciler cevaplarını uzun ve detaylı bir şekilde yazacaklar, puanlamayı ise insan hatasından uzak, nesnel bir şekilde yapay zekâ sistemi yapacak. Bu, öğrencilerin sadece doğru şıkkı bulma değil, bilgiyi gerçekten anlama ve ifade etme becerilerini ölçen köklü bir değişim anlamına geliyor.
???? Yapay Zekâ, Bakanlık Yönetimini Değiştiriyor
MEB, yapay zekâ teknolojisini sadece sınav sistemi için değil, tüm yönetim süreçleri için kullanmaya başladı. Bakan Tekin, Türkiye'de ilk kez karar destek sistemi aracılığıyla çalışan bir Bakanlık Yönetim Sistemi kurduklarını belirtti.
Bu akıllı sistem, şunları yapıyor:
Öğrenci İzleme: Öğrencilerin başarı durumlarını ve devamsızlıklarını anlık takip ediyor.
Personel ve Okul Yönetimi: Öğretmenlerin ders yükünden okul binalarının bakım-onarım süreçlerine kadar her alanı izliyor.
Verimli Kullanım: Kamu kaynaklarının daha akılcı ve verimli kullanılmasına katkı sağlıyor.
Bakan Tekin, bu sistemin kurulmasıyla artık anında müdahale edebilecekleri bir mekanizmaya sahip olduklarını ve karar alma süreçlerinin daha rasyonel hale geldiğini ifade etti. Bu alandaki çalışmalar, MEB bünyesinde kurulan "Yapay Zekâ ve Büyük Veri Uygulamaları Daire Başkanlığı" tarafından yürütülüyor.
???? EBA: Dünyanın En Zengin Eğitim Portallarından Biri
Bakan Tekin, Eğitim Bilişim Ağı (EBA)'nın teknolojik dönüşümdeki önemine de vurgu yaptı. Türkiye'deki tüm okulların internet erişimine açık olduğunu belirten Tekin, EBA'nın içerik bakımından dünyanın en zengin eğitim portallarından biri olduğunu söyledi.
Zengin İçerik: Öğrenciler, EBA üzerinden sürekli güncellenen yüzbinlerce ders içeriğine, etkileşimli tahtalar aracılığıyla kolayca ulaşıyor.
Teknoloji Odaklılık: Bakanlık, öğrencilerin ve öğretmenlerin teknolojiye adapte olmasını sağlayacak adımları atarak, okulların imkanlarını çağın gereklerine uygun hale getiriyor.
???? MEB, Yapay Zekâda Öncü Kurum
Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın teknolojik vizyonunu bir kez daha ortaya koydu. MEB, Türkiye'de yapay zekâ konusunda politika belgesi ve eylem planı hazırlayan ilk kurum olma özelliğini taşıyor. Bu durum, eğitimde yapay zekâ uygulamalarının rastgele değil, sistematik ve planlı bir şekilde yürütüldüğünü gösteriyor.
MEB'in bu köklü sınav sistemi değişikliği ve teknolojik altyapı hamlesi, Türkiye'nin eğitimdeki dijital dönüşüm hedefine ulaşmasında kritik bir rol oynayacak.
Kaynak: Haber Merkezi