Yaş şartı değişti! Erken emeklilik için 47 48 49 50 yaş yetiyor

EYT düzenlemesinden yararlanamayan milyonlarca çalışan için erken emeklilik hâlâ mümkün. SGK mevzuatında yer alan 7 ayrı fırsat, emeklilik yaşını öne çekebiliyor. İşte detaylar…

Yaş şartı değişti! Erken emeklilik için 47 48 49 50 yaş yetiyor

Türkiye'de milyonlarca çalışan emeklilik için geri sayıma devam ederken, yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterleri erkenden tamamlayarak maaş almaya başlamak isteyenler farklı yolları araştırıyor. Özellikle 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanlar için yaş şartı geçerliliğini korurken, SGK’nın sunduğu çeşitli uygulamalar sayesinde erken emeklilik imkanı halen mümkün.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN YENİ FIRSATLAR

İşte çalışanları beklenenden daha önce emekliliğe taşıyabilecek 7 kritik yöntem:

1. Kadınlara Çocuk Borçlanmasıyla 6 Yıl Kazanç

Kadın çalışanlar, sigorta başlangıcından önce doğan en fazla 3 çocuk için borçlanma hakkına sahip. Her bir çocuk için 2 yıl, toplamda 6 yıla kadar prim kazanılabiliyor. Bu da hem prim gün sayısını artırıyor hem de emeklilik yaşını geri çekiyor.

Ayrıca, stajdan sonra doğan çocuklar için yapılan borçlanmalar sigorta giriş tarihini öne çekerek bazı annelerin EYT kapsamına girmesini bile sağlayabiliyor.

2. Erkekler İçin Askerlik Borçlanması Avantajı

Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik süresi borçlanıldığında, işe giriş tarihi geriye çekiliyor. Bu da hem EYT şansını doğurabiliyor hem de daha erken emeklilik kapısını aralıyor. Askerlik süresi kadar prim de kazanılmış oluyor.

3. 10 Yıl Primi Olanlara Kısmi Emeklilik İmkanı

Kısmi emeklilik seçeneği, 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü şartını sağlayan çalışanlara yaş bekleyerek emekli olma hakkı tanıyor. Kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşında emeklilik sağlanabiliyor. Bu yöntem, özellikle 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli.

4. Malulen Emeklilik: 1800 Günle Mümkün

Çalışırken iş gücünün en az %60’ını kaybettiği sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler, en az 1800 gün primle malulen emekli olabiliyor. Yaş şartı aranmazken, maaş bağlandıktan sonra çalışmak mümkün değil. SGK onaylı rapor süreci gerekiyor.

5. Engellilere Vergi İndirimiyle Yaş Şartsız Emeklilik

En az %40 oranında engelli raporu olan çalışanlar, vergi indirimiyle emeklilik yaşını beklemeden emekli olabiliyor. 15 yıl – 3600 günden başlayıp, 18 yıl – 4680 güne kadar değişen prim ve yıl şartı, işe giriş tarihine göre belirleniyor. Bu hakla emekli olanlar çalışmaya devam edebiliyor.

6. Fiili Hizmet Zammı (Yıpranma Payı) ile Erken Emeklilik

Madenci, radyolog, gemi adamı, basın çalışanı gibi riskli ve yıpratıcı işlerde çalışanlara her yıl için ek prim günü veriliyor. Bu primlerin yarısı kadar süre, emeklilik yaşından düşülüyor. Böylece hem prim tamamlanıyor hem de emeklilik öne çekiliyor.

7. Engelli Çocuğu Olan Annelere Özel Hak

1 Ekim 2008 sonrası sigorta başlangıcı olan ve ağır engelli çocuğu bulunan annelere, her 4 yılda 1 yıl ilave prim hakkı tanınıyor. Bu süre emeklilik yaşından da düşülüyor. Böylece daha az çalışarak daha erken emekli olabiliyorlar.

EYT’Yİ KAÇIRANLAR İÇİN UMUT VAR

EYT kapsamında olmayan milyonlarca kişi için bu yedi yöntem, erken emeklilik kapısını aralayabilir. SGK uzmanları, kişisel durumlara göre hangi hakkın geçerli olduğunu belirlemek için e-Devlet veya doğrudan SGK müdürlüklerinden detaylı bilgi alınmasını öneriyor.