15 milyon çalışana toplu zam: Yılbaşında uygulanacak asgari ücret zammı sızdı! Artık 8.500 TL farkla…

15 milyonu aşkın çalışanın heyecanla beklediği asgari ücret rakamlarına dair ilk görüşmeler başlıyor. Eriyen asgari ücret yükselen fahiş zamlarla ay sonuna getirmeyi zorlaştırdı. Böyle bir ortamda yeni yıl asgari ücret oranı ne kadar olacak?

15 milyon çalışana toplu zam: Yılbaşında uygulanacak asgari ücret zammı sızdı! Artık 8.500 TL farkla…

Peş peşe gelen zamların etkisiyle Temmuz ayında uygulanan asgari ücret kararı hızla artan enflasyonun etkisiyle birlikte günden güne azaldı. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı bu haberdeydi. Asgari ücrete ara zam gelir mi? sorusu gündemde sıcaklığını korurken Aralık ayında yapılacak toplantı ile yeni yılda belli olacak asgari ücret zammı için ilk detaylar oluşmaya başladı.

REFAH PAYI HARİÇ ZAMLI İLK FORMÜL ORTAYA ÇIKTI!

Her yıl Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komitesi yeni yıla girmeden net rakamı belirleyerek vatandaşta paylaşıyor. Kulislerde konuşulan 4 farklı formül açığa çıktı. İlk formüle göre yıllık enflasyon üzerinden mevcuttaki asgari ücrete yapılacak eklenti ile yeni asgari ücret oluşacak. Bu oran refah payı hariç olarak 14.036 TL'yi görecek.

2024 ASGARİ ÜCRET 6 AYLIK ENFLASYON İLE KAÇ TL OLACAK?

16001856-1200x824.webp

Asgari ücret çalışmalarında gündeme getirilen ikinci formül ara zamma uygulanacak yıllık enflasyon üzerinden belirlenecek asgari ücret rakamıydı. Planlanan bu formüle göre refah payı hariç olarak net asgari ücret 2023 yılı sonunda 14.930 TL'ye çıkabilecek.

En çok dikkat çeken 3.formül yeni yıl asgari ücret rakamlarına daha yakın olası bir ihtimal olarak yemek getirildi. Bu formüle göre refah payı hariç olarak 6 aylık enflasyon oranı üzerinden yapılacak artışla yeni asgari ücret 15,707 TL olacak.

Kulislerde konuşulan son formüle göre yıllık ücreti mevcut asgari ücrete eklenerek yeni asgari ücret belli olacak. Refah payı hariç olarak bu hesaplamaya göre yeni yıl asgari ücret tutarı 18.813 TL olabilecek.