16 Milyon Emekli İçin Son Dakika! Temmuz Ayında Maaşlara Yapılacak Zam Oranı Hesaplandı!

Emeklilere son dakika haberi geldi. Emekli Temmuz zammında ilk rakam açıklandı. İşte emekli maaşlarına Temmuz ayında gelecek zam oranı.

16 Milyon Emekli İçin Son Dakika! Temmuz Ayında Maaşlara Yapılacak Zam Oranı Hesaplandı!

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz ayında. Çünkü 3 Temmuz itibariyle 6 aylık enflasyon kesinleşecek, emekli maaşlarına Temmuz zammı belli olacak. Emeklilere Temmuz’da çifte zam var. Hem en düşük emekli maaşı artacak hem de emekli kök maaş zammı yapılacak. 16 milyon emekliyi yakından ilgilendiren formül ise belli oldu. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, emekli maaş zammı için öne çıkan formülleri canlı yayında tek tek açıkladı. İşte emekliye Temmuz zammı son dakika gelişmesi…

Emekli Temmuz zammı formülü belli oldu. SGK uzmanı İsa Karakaş, açıklanan 4 aylık enflasyon oranları üzerinden emekli maaşlarına yapılacak artış için kesin rakam verdi. 2 zam bir arada geliyor, Temmuz’da hem kök maaş, hem de en düşük emekli maaşı değişiyor. Peki emekli Temmuz zammı ne kadar olacak? SSK ve Bağ-Kur emeklisinin en düşük maaşı kaç TL olacak? İşte emekli Temmuz zammı son dakika gelişmesi…

EMEKLİYE 4 AYLIK ZAM ORANI BELLİ OLDU

Nisan ayı enflasyon rakamlarının da açıklanmasıyla beraber emekliye yapılacak 4 aylık zam oranı netleşti. Temmuz’da maaş zammı alacak olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi için şimdiden yüzde 18.72 zam kesin. Aynı zamanda hala açıklanacak 2 aylık veri var. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahminlerini güncellemesi ile beklenen emekli Temmuz zammı yüzde 25’e yükseldi. Buna ek olarak yüzde 5’te refah payı zammı bekleniyor. Yani emekliye toplam beklenen zam yüzde 30 oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA NE KADAR ZAM GELECEK?

Emekli kök maaş zammı yüzde 30 olarak hesaplanırken en düşük emekli maaşı zammında ise farklı formüller var. Uzmanlar, en düşük emekli maaşına zam için masada 2 formül olduğunu iddia ediyor. Bu formüllere göre en düşük emekli maaşına ya seyyanen zam yapılacak ya da enflasyon oranında artış olacak. SGK uzmanı İsa Karakaş, en düşük emekli maaşı zammı beklentisinin 13.000 TL ile 15.000 TL arasında olduğunu açıkladı.

KORKUTAN SENARYOYU ANLATTI

Ancak SGK uzmanı İsa Karakaş, emekli maaş zammı için korkutan senaryoyu ile açıkladı. Hükümetin şu anda bir çıkmaz içinde olduğunu belirten Karakaş, kök maaş zammı yapılması durumunda Temmuz ayında ikinci bir sendrom yaşanabileceğini söyledi. Çünkü kök maaş artışının 10.000 TL altına falan emekliye hiçbir şekilde etkilemediğini belirten SGK uzmanı, Bu durumun çözümü için hükümetin seyyanen zam yapmak zorunda olduğunu ifade etti.

Oransal zammın 7.000 lira 8.000 lira kök maaş alan vatandaşlara sıfır etki yarattığını söyleyen Karakaş, 10.000 TL altı maaş alanlara yazılacak %50 zammın bile etkisinin olmayacağını dile getirdi. Kulis bilgilerine göre hükümetin bu konuyu çözmeye çalıştığını da belirten SGK uzmanı, Temmuz ayında en düşük emekli maaşına yine seyyanen zam gelme ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.