2000 Öncesi, 2000-2008 Sonrası Emekliye Yüzde 5 İLAVE ZAM! Büyüme Zammı ve Refah Payı Eklenecek

Türkiye’de milyonlarca emekli için sıcak gelişme. 2000 öncesi, 2000-2008 sonrası emekliye ilave zam müjdesi var.

2000 Öncesi, 2000-2008 Sonrası Emekliye Yüzde 5 İLAVE ZAM! Büyüme Zammı ve Refah Payı Eklenecek

2000 Öncesi, 2000-2008 Sonrası Emekliye Yüzde 5 İLAVE ZAM! Büyüme Zammı ve Refah Payı Eklenecek - Türkiye’de emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş yeni bir ilave zam bekliyor. Emekli olan ve Ocak 2024 itibari ile zamlı maaşlarını almaya başlayanlar için yerel seçimler kritik bir süreç olarak görülüyor. Yerel seçimler öncesinde emekli maaşlarına yeni bir zam yapılacağı konuşuluyor. İntibak zammı ve seyyanen zam söylentileri gündeme gelirken bu defa Büyüme payı ve refah payı zammı konuşulmaya başlandı. Peki emekliye seçim öncesi zam gelecek mi? Milyonlarca emeklinin beklediği haberin detay…

2000 öncesi, 2000-2008 sonrası emekliye büyüme zammı müjdesi geldi. Ocak 2024 itibari ile emekli maaşı zammını öğrenen vatandaşlar seçim öncesinde yeni zam beklentisi içine girmişti. Seyyanen zam ve intibak zammı iddiaları son günlerde gündemdeydi. Ancak bu defa kulislere başka bir iddia düştü. Emeklilere büyüme zammı verileceği konuşuluyor. Yaklaşık 15 milyona yakın emekliyi kapsayacak olan yeni büyüme zammı ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Peki emekliye ne kadar büyüme zammı gelecek? Büyüme zammı nasıl hesaplanır?

emekli-promosyon-2-001.jpg

EMEKLİYE NİSAN AYINDA BÜYÜME ZAMMI MÜJDESİ GELDİ

Emekli maaşı sorgulama işlemleri emekliler tarafından sık sık merak ediliyor. Milyonlarca emekli ne kadar zam alacağını öğrenmek için kök maaş sorgulama işlemlerini yapmak istiyor. Ekonomi yazarı Faruk Erdem, emekli vatandaşların TÇ kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte e-Devlet girişi yaparak emekli kök maaş sorgulama işlemlerini yapabileceklerini belirtti. SSK Bağ-kur memur emeklisi ve emeklisinin tamamı bu yöntemle kök maaşlarını öğrenebilecek. Ancak emekliler için önemli bir açıklama daha var. Nisan ayından itibaren emekli maaşı hesaplama sistemi değişecek.

Çünkü nisan ayı sonrasında büyüme rakamları da emekli maaşlarına eklenecek. Yani emekliler büyüme zammı alacak. Büyümenin %5 çıkması durumunda emekli maaşlarına yansıyacak olan zam oranı ise %1.5 puan olacak.

emekliye-fatura-yardimi-2-001.jpg

HESAPLAMA YAPARKEN TARİHLERE DİKKAT EDİN

Ekonomi yazarı Faruk Erdem emeklileri hesaplama yaparken tarihleri dikkate almaları konusunda da uyardı. Yani emekli maaşı hesabı Nisan ayı öncesi ve sonrası şeklinde farklı olarak yapılacak.

Emeklilik dilekçesini 1 Nisan tarihine kadar verenler maaş hesaplamalarını büyüme zammı olmadan yaparken 1 Nisan tarihinden sonra verenler ise %1.5 büyüme zammını ekleyerek yapabilecek.

kademeli-emeklilik-2-001.jpg

EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI SÜRPRİZİ DE YOLDA

Diğer yandan Yaklaşan genel seçimlerin öncesinde milyonlarca emekli vatandaşın ilave zam beklentisi de devam ediyor. Özellikle iki gün önce emekli olan vatandaşlar gelir adaletsizliğin kaldırılması için hükumete sık sık çağrı yapıyor. Emekli maaşı 2000 yılı öncesinde bağlanan vatandaşlarla 2000 yılı sonrasında bağlanan vatandaşlar arasında yasa değişikliği nedeniyle gelir farkı bulunuyor. Türkiye emekliler derneği de bu konuda hükumete çağrı yaptı. Emekliye intibak zammı yapılması talep ediliyor. Seçim öncesinde bu adaletsizliğin giderilmesi için emekli maaşlarına bir intibak zammı olması gündeme gelebilir.