Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı! 4 kişilik aile çalışsada yoksulluk sınırına ulaşamadı!

Türk-İş Eylül ayı gıda fiyat endeksini paylaştı. Eylül ayı aylık yüzdesinde % 9,31 yıllık yüzdede ise %84,04 artış yaşandığı fark edildi. Bu veriler ışığında asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Türk-İş’in paylaştığı işte o dikkat çeken veriler…

Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı! 4 kişilik aile çalışsada yoksulluk sınırına ulaşamadı!

Dar ve sabit gelirliler başta olmak üzere tüm kesimleri etkileyecek enflasyon verilerini göz önünde bulunduran Türk-İş “Önümüzdeki kısa vadeli dönemde bu enflasyonun etkileri hissedilecek. Özellikle son iki yıl içerisinde aşırı yükselen gıda fiyatları aileleri olumsuz etkiliyor yetersiz üretim, tarımsal üretim girdilerindeki maliyet artışları, satış ve tedarik zincirindeki orantısız fiyat değişimleri buna sebep oluyor” diyerek bir açıklama yaptı.

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN GİDERLERİ 2023 EYLÜL AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI!

b3a96de2-759f-4b0d-8849-995ab394ab8a-cx0-cy7-cw0-w1200-r1.jpg

Yoksulun daha da yoksullaştığı bu dönemde artan ücretlere rağmen yaşanan yüksek fiyat artışları hayat pahalılığını öne çıkarıyor. Türk-İş verilerine göre 2023 Eylül ayı itibariyle Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli şekilde beslenebilmesi için aylık gıda harcama tutarının 13.334,13 TL olduğu ortaya çıktı. Açlık sınırı bu rakamdayken yapılan hesaplamalar doğrultusunda asgari ücretin bu sınırlamanın altında kaldığı fark edildi.

MEMUR MAAŞI 2023 EYLÜL YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA KALDI!

Gıda, giyim harcamaları ile konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi zorunlu diğer aylık harcamaların tutarı ise yoksulluk sınırını belirliyor. 2023 Eylül ayı için yoksulluk sınırı 43.433,65 TL olarak paylaşıldı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17.336,25 TL oldu.

EMEKLİ MAAŞI 2023 EYLÜL AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI!

Türk-İş tarafından paylaşılan veriler dikkatli şekilde incelendiğinde emeklilerin büyük bir kesiminin açlık sınırının kat kat altında olduğu detayı gözden kaçmadı. Özellikle memur maaşlarındaki son artışla beraber neredeyse tamamına yakınının yoksulluk sınırının altında bırakıldığı da fark ediliyordu. Asgari ücretli, emekli ve memur demeden her kesimi etkileyen bir yükselişin derinden hissedildiği bu günlerde Türk-İş tarafından paylaşılan rakamlar gerçeği yeniden gözler önüne sermiş oldu.