Dikkat! Hemen e-Devlet'ten bakın: Emekliliğiniz askıya alınabilir

Son dakika haberi. SGK’dan kritik açıklama geldi. Hizmet dökümünde bu kod olanların emekliliği askıya alınıyor.

Dikkat! Hemen e-Devlet'ten bakın: Emekliliğiniz askıya alınabilir

SGK'dan son dakika kritik açıklama geldi. Milyonlarca emekliliği ve emeklilik planı yapan kişileri ilgilendiren yeni habere göre hizmet dökümünde bu kod olanlar emekli olamıyor. Emekli olmuş olanların ise emekliliği askıya alınıyor.

Emekli olabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen kriterleri taşımak gerekiyor. Fakat yeteri kadar takip edilmemesi halinde emeklilik süreci son derece karmaşık ve zorlu bir hale gelebiliyor. Milyonlarca kişi ile ilgilendiren yeni düzenleme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından duyuruldu. Emeklilik planları yapanların ya da yeni emeklilik olmuş olanların hemen hizmet dökümünü kontrol etmeleri gerekiyor. Hizmet dökümünde bu konut olanlar için kötü haber var. Çünkü emekliliğiniz askıya alınabilir.

dikkat-sgk-hizmet-dokumunde-bu-kod-varsa-emekliliginiz-askiya-alinacak-1.jpg

SGK UYARI YAYINLADI

Son dakika haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinden bir uyarı yayınladı. Yayınlanan uyarı listesi hem emekli olanları Hem de emekli adaylarını yakından ilgilendiriyor. Yapılan uyarıya göre emeklilik planı yapan ya da emekli olmuş olan kişilerin hemen SGK hizmet dökümünü kontrol etmeleri gerekiyor. E-devlet üzerinden erişebileceğiniz hizmet dökümünde bulunan bazı kodlar emeklilik hakkınızı tehlikeye sokabilir.

O KİŞİLERİN EMEKLİLİĞİ ASKIYA ALINIYOR

SGK hizmet dökümünde bulunan kodları uygun olmayan kişilerin Emekliliğine yazık ki askıya alınacak. Ayrıca o tarihe kadar ödenmiş olan Maaşlar da faiziyle Geri talep edilecek. Özellikle çalışmayan kişilerin sigortalı olarak da çalıştırıldığı tespit edilmesi halinde SGK emekli maaşlarını hemen kesiyor. Aynı zamanda emekli maaşlarını da faiziyle Geri talep ediyor.

dikkat-sgk-hizmet-dokumunde-bu-kod-varsa-emekliliginiz-askiya-alinacak-2.jpg

O KODLAR VARSA HEMEN MÜDAHALE EDİN

SGK uzmanlarına göre son zamanlarda emeklilik iptali yapılmasının en önemli sebeplerinden biri usulsüz çalışma. Geçmiş yıllarda bile olsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından böyle bir durumun tespit edilmesi halinde emekliliğini iptali hemen sağlanıyor ve maaşlar kesiliyor.

Bu yöntem genellikle ev hanımlarını sigortalı olarak göstermek için kullanılıyor. Örneğin bir kişi fiilen çalışmıyor ancak eşiyle birlikte sigortalı gösteriliyor. Birinin şikayet etmesi ya da sosyal güvenlik kurumunun bu ihlali fark etmesi halinde ise sigorta primleri SGK hizmet dökümünden tamamen siliniyor.

Bu durumun sonucunda bireyler ceza ile karşı karşıya kalabilirken aynı zamanda emeklilik şartlarının sağlanamamasını da sebep olabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişinin emekli olduğunu fark ederse emekli maaşını hemen iptal ediyor ve ödenen toplama aylık bedelini faizi ile geri istiyor.

Son dönemlerde batında yer alan haberlere göre 10 yıl daha fazla süredir emekli olmasına rağmen ihlal yaptığı tespit edilen kişilerin emeklilikleri bile iptal edildi. Ayrıca 10 yıl boyunca ödenen toplam maaş Bedeli faiziyle birlikte geri istendi. Bu tür usulsüzlüklerin son dönemlerde didik didik incelendiğini belirten Sosyal Güvenlik uzmanları vatandaşların usulsüzlükten uzak durmasını tavsiye etti.