Dolar bir kez daha o sınırı geçti! 18 Eylül 2023 Pazartesi döviz fiyatları ne kadar? Dolar ve euro kaç TL oldu?

Dolar/TL sınırlı bir yükseliş yaşarken bu hafta piyasaların odağında başta Merkez Bankası (TCMB) olmak üzere ABD, İngiltere ve Japonya'nın faiz kararları olacak. İşte güncel döviz rakamları.

Dolar bir kez daha o sınırı geçti! 18 Eylül 2023 Pazartesi döviz fiyatları ne kadar? Dolar ve euro kaç TL oldu?

TCMB'nin 24 Ağustos'ta 750 baz puanlık faiz artırımının ardından Dolar/TL 27 seviyesinin altına gerilemişti. Ancak 25 günlük aranın ardından kur yeniden 27 seviyesini aştı. Hazine bugün yedi yıl vadeli değişken faizli ve 10 yıl vadeli gösterge tahvilleri yeniden ihraç edecek. Geçtiğimiz hafta üç ihale ile yaklaşık 50 milyar TL borçlanan Hazine, Eylül ayında 110 milyar TL'lik iç borçlanma planladı. Bu borçlanma programı yarın yapılacak iki ek borçlanma ile tamamlanacak.

Bu hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) ve gelişmekte olan ekonomilerden bazı merkez bankaları dahil olmak üzere başlıca merkez bankaları para politikası toplantıları için bir araya gelecek. Piyasalar Fed'in politika faizini koruyacağını zaten hesaba katmış olsa da, odak noktası en son ekonomik ve faiz oranı tahminlerinin yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell tarafından yapılan açıklamalar olacak.

GÖZLER FED’İN ÜZERİNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı para politikasını desteklemesinin ardından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir haftalık repo faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a yükselterek kademeli faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı politika faizinde yüzde 25 artış öngörürken, tahminler yüzde 27,5 ile yüzde 31 arasında değişiyor.

Reuters anketine göre TCMB'nin önümüzdeki aylarda da faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor. Medyan faiz oranı tahmini 2023 sonu için yüzde 35 olurken, tahminler yüzde 30 ile yüzde 40 arasında değişiyor. TCMB faiz kararını 21 Eylül Perşembe günü saat 14:00'te açıklayacak. ABD faiz kararı Çarşamba günü, İngiltere ve Japonya kararları ise Perşembe günü açıklanacak.

18 EYLÜL 2023 GÜNCE DÖVİZ FİYATLARI

dolar-ne-kadar-dolar-euro-fiyatlari-1508826414.jpg

Seçimlerin ardından Dolar/TL Haziran ve Temmuz aylarındaki belirgin yükselişlerin ardından hafif yukarı yönlü yatay bir seyir izliyor. Kur üzerindeki kontrolün gevşediği Haziran ayından bu yana TL yaklaşık yüzde 23 değer kaybetti. Dolar kuru şu saatlerde 27,0150 civarında seyretti. Euro/TL ise 28,83 düzeylerinde işlem görmekte.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunuyor. Bu hafta ekonomi yönetiminin yanı sıra uluslararası yatırımcılarla yapılacak görüşmeler de yakından takip edilecek.