Dolar kurunda BİR İLK! Merkez Bankası son dakika açıkladı

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde dolar kuru tahmininde radikal düşüş. İşte yeni dolar tahmini…

Dolar kurunda BİR İLK! Merkez Bankası son dakika açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Mayıs sayısını yayınladı. Dolar kuru tahminlerinde yıllar sonra ilk kez aşağı yönlü revize yapıldı. 2024 yıl sonu dolar kuru beklentisi 40 liradan 38,77 liraya düşürüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her ay düzenli olarak yayınladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Mayıs ayı raporunu kamuoyuna sundu. Raporda, ekonomi piyasalarında söz sahibi katılımcıların yanıtlarıyla hazırlanan dolar kuru tahmininde dikkat çekici bir değişiklik yaşandı.

MERKEZ BANKASI'NIN İMAJ YENİLEME ÇABASI

Geçtiğimiz yıllarda hatalı para politikaları ve arka kapı müdahaleleri nedeniyle güven kaybı yaşayan Merkez Bankası, yeni yönetim altında rasyonel ekonomi politikalarına yöneldi. Hafize Gaye Erkan ve Fatih Karahan yönetiminde, Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketleri yeniden ilgi görmeye başladı.

DOLAR KURU TAHMİNİNDEKİ DEĞİŞİKLİK

Merkez Bankası'nın Mayıs ayı anketinde, dolar kuru tahminlerinde yıllar sonra ilk kez aşağı yönlü bir revizyon yapıldı. Nisan ayında 31 Aralık 2024 itibarıyla dolar kurunun 40 lira olacağı tahmin edilirken, Mayıs raporunda bu tahmin 38,77 liraya düşürüldü. Ay sonu itibarıyla dolar kurunun 32,62 lira olacağı belirtilmiş olsa da, mevcut veriler dolar/TL paritesinin 32,22 lira seviyesinde olduğunu gösteriyor.

KUR KORUMALI MEVDUAT VE DÖVİZ ALIMLARI

2018 seçimlerinin ardından kesintisiz yükselişe geçen dolar kuru, 2021 yılının son çeyreğinde tarihi bir artış serisi yakalamıştı. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması ile döviz kuru baskılanmaya çalışılsa da, uygulamanın Hazine'ye maliyeti 1 trilyon liraya yaklaştı. Son iki ayda, Merkez Bankası'nın döviz alımları ile net döviz pozisyonunda önemli bir iyileşme sağlandı.

EKONOMİK BEKLENTİLER VE YATIRIMCI İLGİSİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın döviz alımları yapmaması halinde döviz kurunun 30 liranın altına düşebileceğini belirtti. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelmesi ile birlikte ekonomide yaşanacak gelişmeler merakla bekleniyor.

GELECEKTEKİ BEKLENTİLER

Merkez Bankası'nın Mayıs ayı anketinde dolar kuru tahminlerinde yapılan aşağı yönlü revizyon, gelecekteki beklentilerin de düşüş yönünde olabileceğine işaret ediyor. Ekonomistler, yıl sonuna yönelik dolar kuru tahminlerinin 35-36 lira bandına çekilebileceğini öngörüyor.