Emekli olamayanlara kademeli emeklilik fırsatı doğdu: 2000 sonrası için açık zarf!

EYT düzenlemesi ile uzun yıllardır beklenen yaş şartı ortadan kalktı. 2000 sonrası kademeli emeklilik konusuna hükümet nasıl yaklaşıyor? Uzmanların yorumları ile kademeli emeklilik sistemine dair merak edilenler haberimizde…

Emekli olamayanlara kademeli emeklilik fırsatı doğdu: 2000 sonrası için açık zarf!

Kademeli emeklilik sistemi sigortalı olarak çalışıp emeklilik yaşına ulaşan ve prim gün ödeme sayısına göre belirlenen bir sistemdir. Burada amaç emeklilik yaşı ile prim ödeme gün sayısının kademeli olarak artırılmasıdır. Emekli maaşlarında dengeli biri ödeme sistemi ve sigortalı çalışanların daha uzun süre teşvik edilmesi için bu sistem isteniyor. İlk kez bu yıl dile getirilen bu sistem ile 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalılığı bulunan kişiler için emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısını yerine getirdiğinde belirli bir süreye kadar emekli maaşı alabilmeyi sağlıyor.

KADEMELİ EMEKLİLİKTE EMEKLİ MAAŞI NASIL ARTIYOR?

1200x627-eyt-kademeli-emeklilik-tablosu-tazelendi-2000-2002-oncesi-2008-sonrasi-48-49-50-53-yasla-erken-emeklilik-donem-1689417255847.jpg

Kademeli emeklilik sisteminde emeklilik yaşı ve prim ödemesine göre sigortalılık süresi de farklı olabiliyor. 25 yıl sigortalı olarak çalışmış olan bir kadın 60 yaşında emekli olabilirken 30 yıl sigortalı olan bir erkek 65 yaşında emekli olabiliyor. Sisteme göre sigortalılık süresi ve prim gün sayısı arttıkça emeklilik maaşı da artış yaşanıyor.

Kademeli emeklilik sistemindeki en büyük avantaj emeklilik maaşlarının dengeli dağıtılabilmesidir. Sigortalı çalışan bu sürede teşvik edilirken işgücü piyasası daha verimli hale gelir. Peki 2000 sonrası kademeli emeklilik çıkabilir mi?

2000 SONRASINA KADEMELİ EMEKLİLİK GELİR Mİ?

Hükümetin EYT yasasının ardından ele alması beklenen 2000 yılı sonrası kademeli emeklilik çıkma konusu ihtimal dahilinde değerlendiriliyor. Fakat konu ile ilgili net bir bilgi bilinmiyor. 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortası olan kişileri kapsayan bu sistem bu tarihten sonra sigortalı olanlar için 7.000 prim gün sayısı ile 58 ile 60 yaş arasında emekli olabilme fırsatı sunuyor. Uzmanlar kademeli emeklilik sisteminin daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi haline gelebilmesi için gerekli olduğunu savunsa da hükümetten konuyla ilgili henüz net bir bilgi paylaşımı yapılmıyor.