Kahvaltıların vazgeçilmezi o üründe lüks oldu: Yumurtaya kallavi zam geliyor!

Temmuz ayında başlayan zamlar etkisini o üründe de gösterdi. Büyüme döneminde kemikleri güçlendiren kalsiyumu ve protein deposu yumurta yeni zamla birlikte lüks yiyecek haline geliyor. Kulislerde konuşulan işte o zamma dair tüm detaylar haberimizde…

Kahvaltıların vazgeçilmezi o üründe lüks oldu: Yumurtaya kallavi zam geliyor!

Gıda ürünlerinde başlayan fiyat artışı kalem kalem tüm sektörleri etkilemeye başladı. Öyle ki her evde demirbaş gıda ürünü olarak kullanılan ve buzdolabında eksik olmayan ürünler artık erişilemez hale geliyor. Protein ve kalsiyum deposu, kemik güçlendirici, hafızayı kuvvetlendiren ve tok tutan yumurta bu zamlardan etkilenen ürünler arasında yerini aldı. Son bir yılda %200 oranında zamla karşılaşan yumurtanın adeti 4 TL'ye kadar ulaştı.

bim-a101-sok-migros-carrefoursada-yumurta-fiyatlari-ne-kadar-iste-16-aralik-2021-carsamba-gunu-6li-10lu-15li-ve-30lu-yumurta-fiyati-117569.jpg

30’LU YUMURTA KAÇ TL OLDU?

Yumurta son bir yılda tanesi 4 TL'ye ulaşıncaya dek zamlandı. Marketlerde satışı yapılan 30'lu yumurta toptancıda 80 TL. Markette ise gittiğimiz yıl 60 lirayken bu yıl 120 lirayı buldu. Zincir marketlerin belirli dönemlerde başlattığı kampanyalarla daha uygun fiyatlara gelen 30'lu yumurta en güncel hali ile 120 TL'ye satılıyor.

Aylardır evine 30’lu yumurta girmeyen vatandaş 15'li yumurta ile idare ederken yapılacak son zamla beraber lüks haline gelecek 15'li yumurta ilk kez 100 TL'ye yaklaşmış olacak.

YUMURTA NEDEN ZAMLANIYOR?

Piyasada beklenen yumurta zammıyla ilgili yumurta üreticisi Kerim Göker şu ifadeleri paylaştı:

“Bir gün bir günü tutmuyor. Bugün 80 lira derim ancak yarın 95 olabilir. Mazotun ve bazı giderlerin artmasıyla dolaylı hammadde artıyor. Ham maddenin artışından sonra peynire, süte, yumurtaya yansıyor. Paket maliyetleri çok arttı. Karton eskiden 1 TL’ydi şimdi 2 TL-2,5 TL oldu. Plastik maliyeti çok arttı. Eskiden paket maliyeti 1 TL’yken şimdi 6 TL’ye çıktı.”

TÜİK verilerine göre tavuk yumurtası üretimi Temmuz ayında bir önceki yıla göre %7 oranında artış gösterdi. Temmuz ayı verilerinde 1 milyar 682 milyon adet tavuk üretildiği bilgisi de resmi olarak paylaşıldı.