Ocak 2024 asgari ücret ne kadar olacak? 2 rakam konuşulmaya başlandı! Yeni hesaplama nasıl yapılacak?

Asgari ücrette hesaplamalar başladı. Raporlar, yaklaşan asgari ücret zammına ilişkin hesaplamalarda revizyonlar yapıldığını gösteriyor. Peki, Ocak 2024'te asgari ücret ne kadar olacak? Ekonomi uzmanları iki olası rakam üzerinde duruyor. İşte detaylar.

Ocak 2024 asgari ücret ne kadar olacak? 2 rakam konuşulmaya başlandı! Yeni hesaplama nasıl yapılacak?

Milyonlarca kişinin hayatını doğrudan etkileyen asgari ücretle ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Bunun sonucunda, toplumun her kesiminden bireyler Ocak 2024'te yaşanacak olası sonuçlar hakkında spekülasyon yapmaya başladı.

İşçiler önemli bir artış beklentisi içindeyken, işverenler de işlerini zora sokmayacak bir miktarın hesabını yapıyor. Eş zamanlı olarak ekonomi yönetimi de piyasa enflasyonunun olumsuz etkilenmesini önleyecek bir formül arayışını titizlikle sürdürüyor. Bu kapsamda ortaya çıkan tahmini maaşlar haberimizde.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN YENİ SİSTEM

99765fe2648dc8673c74c8a27d0c84be-jpg.webp

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, asgari ücretteki yıllık artış önemli mali sıkıntılar yaratmıştır. Bu sorunu çözmek için asgari ücret son iki yıldır her altı ayda bir olmak üzere yılda iki kez artırılmaktadır. Ancak bu yaklaşım artık değişiyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin yılda sadece bir kez artırıldığı önceki sisteme geri dönme kararı aldı. Ne yazık ki, bu değişiklik 2024 yılının ikinci yarısında asgari ücretliler için ciddi zorluklar yaratacaktır. Enflasyon düşüş eğilimine girmeden bu kararın uygulanmasının asgari ücretlileri zor durumda bırakacağı tahmin ediliyor.

OCAK 2024 ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret zammı enflasyon oranlarına göre belirlenecek. Hükümet şu anda artış için iki farklı formül üzerinde çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası, yılsonu itibariyle yüzde 67,22 oranında bir enflasyon öngörüldüğünü belirten bir tahmin yayınladı. Bu da asgari ücret artışının hesaplanmasında bir değişikliğe yol açtı. Her iki formül de yılsonu enflasyon rakamını dikkate almaktadır. İlk formüle göre, bu oran doğrudan asgari ücrete artış olarak uygulanacaktır ve 11.402 TL olan mevcut asgari ücret Ocak ayında 19.066 TL'ye yükselecek. Bu ayarlamanın ardından asgari ücret bir yıl boyunca değişmeden kalacaktır.

İkinci formülde de yılsonu enflasyon rakamı esas alınmakta, ancak Temmuz ayında uygulanan yüzde 34'lük asgari ücret artışı çıkarılmaktadır. Bu senaryoda asgari ücret 15.189 TL olacaktır.