SGK’dan 16 Milyon Emekliyi İlgilendiren KRİTİK Karar! 5 Yıl Detayına Dikkat

Milyonlarca emekli için SGK’dan kritik açıklama geldi. Emekli maaşlarında 5 yıl detayına vurgu yapıldı.

SGK’dan 16 Milyon Emekliyi İlgilendiren KRİTİK Karar! 5 Yıl Detayına Dikkat

Sosyal Güvenlik Kurumu 16 milyon emekli ilgilendiren son dakika açıklaması yaptı. Emekli maaş ve diğer gelirleri ile ilgili detayları paylaşan SGK, 5 yıla vurgu yaptı. 5 yıl içinde talep edilmeyen ödemeler zaman aşımına uğrayacak ve emekliler bir daha bu ödemeleri alamayacak. SGK'nın emeklileri için yayınladığı son açıklama ve detaylar haberimizde…

Türkiye'deki 16 milyon emekli için sosyal güvenlik kurumundan önemli bir son dakika açıklaması geldi. SGK, emeklilerin aylık ve gelirleri ile ilgili zaman aşımı süresini hatırlattı. Emekli aylık ve gelirleri ile ilgili olarak 5 yıl boyunca başvuru yapılmaması durumunda zaman aşımı doğacağı ve hak kaybı olacağı bildirildi. Ancak SGK önemli bir detaya da dikkat çekti. Başvuru yapmamanın haklı bir gerekçesi olursa zaman aşımı kararı bozuluyor. İşte SGK'dan tüm emeklileri ilgilendiren yeni son dakika açıklaması…

EMEKLİLER İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu milyonlarca emeklinin Merak ettiği zaman aşımı ve hak düşürücü süreleri ile ilgili önemli bir bilgilendirme yayınladı. SGK'dan yapılan açıklamada, gelir ve aylıkların talep edilmemesi halinde 5 yıl içinde zaman aşımına uğrayacağı ve bu hakkın ortadan kaldırılacağı bildirildi. Ancak haklı bir sebep nedeniyle başvuru yapılmaması halinde zaman aşımı kararı bozulabilecek.

sgkdan-16-milyon-emekliyi-ilgilendiren-kritik-karar-5-yil-detayina-dikkat-2.jpg

5 YIL İÇİNDE BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR

Habertürk'ten derlenen habere göre, sosyal güvenlik kurumunun 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu 97 maddesi kapsamında SSK bağ-kur 4C sigortalıları için elde edilen bazı haklarda zaman aşımı süresi bulunuyor. Örneğin ölüm durumu, iş kazası, vazife malüllüğü ya da meslek hastalığı durumunda elde edilen gelir ve aylıklar için o hakkın elde edildiği tarihten itibaren en geç 5 yıl içinde başvuru yapmak gerekiyor. 5 yıl içinde başvuru yapılmaması durumunda ise zaman aşımı oluşuyor ve bu aylıklar için bir daha talep kabul edilmiyor.

ZAMAN AŞIMI KARARI O DURUMDA BOZULABİLİR

Sosyal Güvenlik Kurumu, hak sahibinin başvurmamakta haklı Bir sebebi olması ve bu durumu ispat etmesi durumunda ise zaman aşımı kuralını uygulamıyor. Yani 5 yıl içinde başvurmayan ve bunun gerekçesini de haklı bir nedene dayandıran kişiler Daha sonrasında da SGK'dan ödemelerini geri alabiliyor. Son yapılan 5510 sayılı düzenleme genellikle sigortalıların lehine işliyor.

2008 TARİHİNE DİKKAT

Ancak özellikle SSK ve bağ-kurluların 2008 tarihine dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü 2008 öncesinde sigorta girişi olanlar gelir ve aylıklarını 5 yıl içinde başvuru yaparak Almazlarsa ödeme alamıyor. Ancak 2008 sonrasında Doğan haklar için herhangi bir zaman aşımı kuralı bulunmuyor. 2008 yılından sonra sosyal güvenlik kurumundan aylık ya da ödeme Hakkı Doğan kişiler gelir ve aylıklarını 5 yıl sonrasında bile talep etse gelir ve aylıkları alabiliyor.