Tapu Sahipleri Dikkat! Bunu Yapmayanın Tapusu Geçersiz Sayılacak

Tapusu olan herkesi ilgilendiren önemli değişiklik açıklandı. Tapu sahipleri dikkat, bunu yapmaya tapusu geçersiz sayılacak.

Tapu Sahipleri Dikkat! Bunu Yapmayanın Tapusu Geçersiz Sayılacak

Tapu sahipleri için son dakika kritik uyarı geldi. Yeni değişiklikle beraber bunu yapmayan tapu sahiplerinin tapusu geçersiz kabul edilecek. Ayrıca tapu ile ilgili uzmanlardan da pes peşe uyarılar geldi. Tapusu olan herkesi ilgilendiren son dakika gelişmesi…

Son iki yıl içinde konut satışları patlama yaşamış ancak son aylarda yeniden düşüşe geçmişti. Hem koronavirüs Pandemi hem de deprem felaketleri pes peşe gelince vatandaşlar da taleplerini değiştirdi. Artık daha çok müstakil yerleşime ilgi gösteriliyor. O sebeple son bir yıl içinde tapu satışları genellikle arsa üzerine oluyor. Hatta şu anda arsa satışları konut satışını geçmiş durumda.

Arsa alan milyonlarca vatandaş bütçeleri kapsamında kendi evlerini inşa etmeyi tercih ederken bütçesi kısıtlı olanlar ise genellikle prefabrik ev ya da Tiny House tercih ediyor. Gayrimenkul piyasası son dönemlerde yaşanan talep değişiminden etkilendi.

PROJELİ ARSA SATIŞI DA BAŞLADI

Arsa satışlarına olan yoğun ilgi nedeniyle emlakçılar artık projeli arsa satışı da yapmaya başladı. Her geçen gün projeli arsa satan firmaların sayısı artıyor, pazarda giderek büyüyor. Ancak tüketicilere önemli bir uyarı var. Arsa sahibi olmak isterken mutlaka bazı detaylara dikkat etmenizde yarar var.

tapu-sahipleri-dikkat-bunu-yapmayanin-tapusu-gecersiz-sayilacak-1.jpg

İMAR GELECEK VAADİNE DİKKAT

Son dönemlerde projeli arsa satışı yapan firma sayısı artarken master Türk grubu başkanı Gökhan Taş vatandaşların bu konuda tedbirli olmalarını istedi. Çünkü sermayesi yetersiz olmasına rağmen bir çok firmanın büyük projelere adım attigini belirten Taş, imar gelecek vaadiyle satış yapıldığını söyledi. Ancak bu vaatlere güvenmemek gerektiğini belirten Taş, imarsız yerleri imarlı gibi gösterenlerin de bulunduğuna dikkat çekti.

Bazı firmaların 150.000 TL’ye arsa satışı yaptığını fakat bakıldığında altyapı masraflarının bile 200.000 TL’nin üstüne çıktığını belirten taş, bu şekilde bir çok örneğin mevcut olduğunu dile getirdi. Vatandaşlara alınan arsanın imar koşullarının kontrol edilmesi gerektiği yönünde uyarı yapan taş, ayak basılmamış yerleri almanın doğru olmadığını ifade etti.

ARSA ALİMİNİ ARAŞTIRARAK YAPIN

Arsa ve arazi arasındaki farkın bilinmesi gerektiğine dikkat çeken taş, kadastro çalışmaları yapılan, belediyeler tarafından parsellenen ve yapılaşmaya açık hale gelen yerlerin arsa olduğunu söyledi. Arazilerin henüz imar planı bulunmayan yerler olduğunu belirten Taş, mutlaka alım yaparken araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

HİSSELİ TAPU OLUP OLMADIĞINI KONTROL

Master Türk yapı yönetim kurulu başkanı Taş ayrıca vatandaşlara şu uyarıda bulundu:

“Tapuda herhangi bir kısıtlayıcı şerh veya beyan olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Örneğin, tarla tapusunda yer alan bir beyan, oranın her zaman tarım arazisi olarak kullanılmasını gerektirebilir. Gayrimenkulün tamamını mı yoksa sadece bir hissesini mi aldığınızı mutlaka netleştirin.

Hisseli tapu durumunda, her hissedar yasal olarak parselin tamamında hisse oranında söz sahibidir. Tam mülkiyet şeklinde bir satın alma yapmak en doğru yoldur.”