Taşıt kredisinde kriz: İkinci el oto pazarı kan ağlıyor! Talep çok ama kredi yok…

İkinci el araç piyasalarında kredi krizi aşılamıyor. Faizler arttıkça bankaların sunduğu kredi teklifleri daha ulaşılmaz hale geliyor. Otomobil piyasalarında başlayan yeni kriz dalgasına yönelik bilinmesi gereken işte o detaylar…

Taşıt kredisinde kriz: İkinci el oto pazarı kan ağlıyor! Talep çok ama kredi yok…

Türkiye'nin popüler ikinci el araç şirketleri arasında yerini alan otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş ikinci el sektörde başlayan yüksek talebe değinerek “Talep çok ancak krediye erişimde sorunlar büyük” diyerek son dönemde başlayan büyük krize dikkat çekti. Araç piyasalarındaki durgunluğun en önemli sebebi olarak ikinci el otomobil alımında tüketiciye sunulan krediye erişimdeki zorluk öne çıkarıldı.

Karakaş firmanın güncel verilerine değinerek “Geçmişte her ay ortalama 7 ile 9 milyar TL taşıt kredisi hacmi bulunuyordu. Haziran ayı itibariyle bu hacim 2,5 milyar TL'ye geriledi. Temmuz ayında ise 717 milyon TL'ye kadar düştü” ifadesini kullandı.

TAŞIT KREDİSİNE ERİŞİMDE BANKA ENGELİ!

64c0a5c186b2473970d73618.jpg

Ünlü CEO Muhammed Ali Karakaş “Otomobil almak isteyen 10 kişiden sadece ikisi krediye erişebiliyor. Bu durum pazardaki satış hedefini de günden güne düşürüyor” dedi. Yüksek talebin önünü kesen ve pazarda durgunluğa sebep olan kredi durumu kriz haline geldi. Sektörün gelişimini olumsuz olarak etkileyen bu durum durgunluğu da tetikledi.

“DÖVİZ KURU VE ENFLASYON BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE…”

Otomotiv pazarındaki beklenti ve hedefler birbirini tamamlayamıyor. “Durgunluk devam ettiği sürece ikinci el pazarı bu yıl ancak 6-6,5 milyonla kapatır” diyen Karakaş sözlerini şu şekilde tamamladı: “Son iki ayda ortalama marka modele bağlı olarak fiyatlarda %8'e kadar düşüş görüldü. Döviz kuru ve enflasyon bu şekilde devam ederse fiyatlar da benzer şekilde ilerleyecektir. Krediye erişim hem Merkez Bankası hem de bankalar tarafından desteklendiği anda en azından aracını yenilemek isteyen tüketici için bu destek ilaç gibi gelecektir.”