Yaş ve Prim Tablosu GÜNCELLENDİ! Erken Emeklilik Bekleyenlere SGK’dan Müjde Var

SGK'dan erken emeklilik bekleyenlere müjdeli duyuru yapıldı. Yaş ve prim tablosu Sil Baştan güncellendi. İşte erken emeklilik için atılması gereken adımlar…

Yaş ve Prim Tablosu GÜNCELLENDİ! Erken Emeklilik Bekleyenlere SGK’dan Müjde Var

Milyonlarca kişinin erken emeklilik hayali geçtiğimiz yıl kabul edilen EYT düzenlemesi ile birlikte gerçek olmuştu. Ancak EYT'yi kaçıranlar yeni düzenlemeleri ve formülleri yakından takip ediyordu. SGK, erken emeklilik hayali Kuran Milyonlarca kişi için yeni tabloyu yayınladı. SSK ve bağ-kurlu çalışanlar bu yeni formüllerle birlikte daha erken yaşta emeklilik hakkına sahip olacak. Peki yeni erken emeklilik fırsatları kimleri kapsıyor? SGK erken emeklilik şartları neler?

8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlara yönelik EYT yasası, yaş şartı olmaksızın erken emeklilik imkanı sunuyor. İşte erken emeklilik için sağlanan kolaylıklar ve yararlanılacak fırsatlar.

EYT yasası, geçmişte sigortalı olup belirli prim gün sayısını tamamlayan vatandaşlara erken emeklilik yolunu açıyor. Malulen, vergi indirimi, askerlik borçlanması ve çocuk borçlanması gibi çeşitli yöntemlerle emeklilik şartları esnetiliyor.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN SUNULAN FIRSATLAR

Malulen Emeklilik: İş gücünün yüzde 60'ını kaybedenler, 1800 gün prim ödeyerek yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyor.

Kadın Çalışanlara Çocuk Borçlanması: Kadın sigortalılar, üç çocuğa kadar doğum borçlanması yaparak toplamda 6 yıl ek prim kazanabiliyor.

Vergi İndirimi ile Emeklilik: Belirli bir engellilik oranına sahip çalışanlar, vergi indirimi alarak yaş şartı olmaksızın emekli olma hakkına sahip oluyor.

Askerlik Borçlanması: Erkek sigortalılar, askerlik sürelerini borçlanarak hem yaş hem de prim gün sayısında avantaj sağlayabiliyor.

Yıpranma Payı: Ağır işlerde çalışanlar yıpranma payı alarak erken emekli olabiliyor. Bu, özellikle madenciler, gazeteciler ve gemi adamları için geçerli.

3600 Günle Emeklilik: 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirenler, yaş beklemeden emeklilik hakkı kazanıyor.

Engelli Çocuğu Olan Anneler: Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu olan anneler, ödedikleri primlerin dörtte birini primlerine ekleyerek daha erken emekli olabiliyor.

TBMM'DE YENİ DÜZENLEMELERDE VAR

Ayrıca erken emeklilik için TBMM'de torba yasa maddeleri Arasında yeni düzenlemelerde var. Özellikle 7200 prim ve ev hanımlarına erken emeklilik bu düzenlemeler arasında öne çıkanlar. Önümüzdeki günlerde mecliste görüşülmesi ve kabul edilmesi beklenen düzenlemeler yine milyonlarca kişiye emeklilik fırsatı sunacak.