Yeni hafta nasıl başladı? 25 Eylül 2023 döviz fiyatları ne kadar oldu? Dolar ve euroda güncel rakamlar!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 500 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin ardından yeni haftada dolar hafif bir yükseliş kaydetti. Euro ise yeni bir zirveye ulaştı. İşte güncel rakamlar.

Yeni hafta nasıl başladı? 25 Eylül 2023 döviz fiyatları ne kadar oldu? Dolar ve euroda güncel rakamlar!

TCMB geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 30'a yükselterek sıkılaştırma önlemlerine devam etme ve enflasyonla mücadele etme kararlılığının sinyalini verdi. Bu karar seçimlerin ardından geldi ve cumhurbaşkanından destek aldı. TCMB toplamda dört toplantıda 2.150 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmiştir.

Verilere göre Türk lirası yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 31,2 oranında değer kaybetti. Döviz kuru üzerindeki kontrolün gevşetildiği Haziran ayından bu yana ise lira yüzde 23,8 değer kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Azerbaycan'ı ziyaret edecek. TCMB ayrıca Eylül ayı reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı verilerini yayımlayacak. İşte güncel döviz rakamları.

HAFTANIN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

dolarin-hala-bolca-havasi-var-xovr.jpg

Bu haftanın önemli gündem maddelerinden biri kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings'in Cuma günü yayımlaması beklenen Türkiye'nin kredi notu güncellemesi. Halihazırda S&P'nin Türkiye için kredi notu B olup, görünüm deprem sonrasında negatife düşürülmüştü. Erdoğan'ın yeniden iktidara geldiği seçimlerden bu yana yeni ekonomi yönetimi geçmiş politikaları yavaş yavaş terk ederek uluslararası yatırımcılar tarafından kabul görmesi beklenen bir strateji uygulamaya başladı.

Şimşek geçtiğimiz hafta New York'ta düzenlenen yatırımcı toplantılarında ekonomik programın hedeflerini ve izleyecekleri yol haritasını anlattı. Bu toplantıların Türkiye'ye fon akışına katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi. TCMB geçtiğimiz ay bankalara PPM büyüklüğünü azaltma hedefi koyduktan sonra PPK öncesinde standart TL mevduatın toplam içindeki payı için aylık artış hedefini yüzde 2,5'e yükseltmişti.

DOLAR VE EURO KAÇ LİRA OLDU?

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 30'a çıkarma kararının ardından dolar ve eurodaki hareketlilik devam ediyor. Merkez Bankası seçimlerden önce yüzde 8,5 olan politika faizini 21 Eylül'de 500 baz puan artırarak yüzde 30'a yükseltmişti.

Kararın ardından döviz kurları dalgalı bir seyir izlemiş ancak yeni haftaya sınırlı yükselişlerle başlamıştı. İstanbul serbest piyasada dolar 27,1910 liradan, avro ise 28,9886 liradan haftaya başladı. Cuma günü doların satış fiyatı 27,1660 liraya, euronun satış fiyatı ise 28,9830 liraya ulaşmıştı.