ZAM GELDİ: Devlet Desteği 49 Bin 784 TL Oldu

Devlet destekleri bu defa anneler için geldi. Doğum yardımı parası miktarı arttı. Doğum iznine çıkan çalışan anneler 49 bin 784 lira destek ödemesi alacak.

ZAM GELDİ: Devlet Desteği 49 Bin 784 TL Oldu

Devlet, çalışan çalışmayan tüm kadınlar, çeşitli yardımlar vermeye devam ediyor. Yeni yılda asgari ücrete gelen zamla beraber devlet desteği ödemeleri de arttı. Hem SGK’dan hem de devletten annelere ayrı ayrı ödeme verilecek. Çalışan çalışmayan tüm kadınlara verilecek olan destek ödemelerinde yeni destek ödemeleri belli oldu. İşte yeni yılda kadınlara verilecek olan yeni destek ödemeleri….

Yeni yılda maaşlara gelen zamlar sosyal yardım ve devlet desteği ödemelerini de etkiledi. Özellikle kadınlara verilen destek ödemelerinde önemli bir artış var. Doğum yardımı, doğum izni parası ve emzirme ödeneği gibi destekler asgari ücrete endeksli olduğu için Ocak 2024 itibariyle zamlı olarak ödemeye başlandı. Peki 2024 doğum yardımı parası kaç TL oldu? 2024 iş göremezlik ödeneği ne kadar? 2024 emzirme ödeneği kaç TL? İşte yeni destek ödemeleri…

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ 2024 NE KADAR OLDU?

Çalışan kadınlara destek ödemeleri devam ediyor. Yeni yılda doğum izni ödeneği de arttı. Annelik izni olarak da bilinen doğum izni 16 haftalık süre için veriliyor. Geçici iş göremezlik ödeneği ya da rapor parası olan bu ödeme asgari ücrete endeksli olarak hesaplanıyor.

Yeni asgari ücretin belli olmasıyla beraber doğum parasının en düşük miktarı 49 bin 784 liraya yükseldi. Yani yeni yılla birlikte doğum izni ödemesine tam 16 bin 396 lira zam gelmiş oldu.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 2024 NE KADAR OLDU?

Annelere, doğum izni sonrasında da yarı çalışma izni veriliyor. Yarı çalışma ilk çocuk için 60, ikinci çocukta 120 ve üçüncüde 180 gün süreye kadar çıkabiliyor. Annelerin çocuğunun engelli olarak dünyaya gelmesi halinde ise bu süre 360 güne kadar çıkıyor. İŞKUR tarafından verilen yarım çalışma ödeneği brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Yarı zamanlı çalışma ödeneği 2024 yılında 9 bin 925 TL’ye kadar çıkıyor. İlk çocuk sonrası 2 ay yarım çalışma yapan annelere ödeme 19 bin 850 TL’ye kadar yükseliyor.

2024 EMZİRME ÖDENEĞİ NE KADAR KAÇ TL OLDU?

Doğum yapan kadınlara emzirme ödeneği de veriliyor. Bu ödemeden yararlanmak için kadının ya da kocasının SGK’lı olarak çalışması yetiyor. Geçen yıl 520 TL olarak verilen emzirme ödeneğinin miktarı bu yıl arttı. Emzirme ödeneği artık 856,80 liraya yükseldi.