5 Yıl Erken Emeklilik Onayı Çıktı! TBMM'den 1.1 Milyon Bağ-Kurluya Müjde Geldi

TBMM’den 5 yıl erken emeklilik onayı çıktı. 1.1 milyon bağ-kurlu bu haberle sevinçten havalara uçacak. Bağ-kurlulara prim indirimi onaylandı.

5 Yıl Erken Emeklilik Onayı Çıktı! TBMM'den 1.1 Milyon Bağ-Kurluya Müjde Geldi

Türkiye'de milyonlarca kişi TBMM’de bekleyen torba yasa maddeleri ile gelecek müjdeleri yakından takip ediyor. Özellikle bağ-kurlular ve ev hanımları için yepyeni erken emeklilik fırsatları var. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından hazırlanan emeklilik reformları geçtiğimiz günlerde meclise sunulmuştu. Bu düzenlemelerin hayata geçmesiyle birlikte bağ-kurlulara tam 5 yıl erken emeklilik imkanı doğacak. Bunun yanı sıra ev kadınları içinde yeni prim desteği müjdesi var. Devlet ev hanımlarına prim desteği vererek erken emeklilik fırsatı sunacak. Bağ kurulular ve ev hanımlarına 5 yıl erken emeklilik imkanlarının detayları haberimizde…

TORBA YASA İLE 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR

Emeklilik reformları son dönemlerde vatandaşlar tarafından yakından takip edilen torba yasa düzenlemeleri arasında bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl genel seçimler öncesinde müjdesini verdiği ve Türkiye’deki emeklilik sistemini sil baştan değiştirecek olan birçok reform için hazırlıklar ve çalışmalar başladı. Yapılacak bu reformlar sayesinde bağ-kurlular 5 yıl erken emeklilik imkanına kavuşurken aynı zamanda ev hanımları da prim desteği ile daha erken yaşta emekli olma fırsatına sahip olacak. Milyonlarca kişiyi kapsayan yeni emeklilik reformları ile ilgili son dakika gelişmeleri belli oldu.

5-yil-erken-emeklilik-1.jpg

BAĞ-KURLULARA 1800 PRİM İNDİRİMİ GELİYOR

EYT yasasına yürürlüğe girmesi ile beraber milyonlarca vatandaş erken emeklilik fırsatı yakalamıştı. Ancak bu düzenlemede SSK’lılar için prim gün sayısı 7200 olarak belirlenirken bağ-kurlular için ise 9000 gün prim şartı getirilmişti. Ne yazık ki birçok bağ kurulu küçük esnaf bu düzenleme nedeniyle erken emeklilik fırsatını kaçırmıştı. Bağ-kurluların tepkileri için çözüm bulunduğu. SSK ve bağ-kur prim eşitlemesi ile bağ-kurlular için 1800 gün prim indirimi uygulanacak. Böylelikle bağ-kurlularda SSK’lılar gibi 7200 gün prim şartı ile emeklilik hakkına sahip olacak. Bu da 5 yıl erken emeklilik anlamına geliyor.

EV HANIMLARINA DEVLETTEN PRİM DESTEĞİ

Ev hanımları için de devletten güzel bir haber var. Ev hanımlarına prim desteği uygulaması hayata geçiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce müjdesini verdiği ev hanımlarına emeklilik fırsatlarında detaylar netleşti. İsteğe bağlı sigorta yaptıran ve primlerini ödeyen ev hanımlarına devlet üçte bir prim desteği verecek. Yani aylık sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Böylece ev hanımlarına da erken emeklilik fırsatı sağlanacak. Ev hanımlarının evlilik süresi ve çocuk sayısı da emeklilik yaşının öne çekilmesinde etkili olacak.

5-yil-erken-emeklilik-2.jpg

ERKEN EMEKLİLİK MÜJDELERİ NİSAN ORTASINDA GELİYOR

Milyonlarca kişiye erken emeklilik fırsatı sağlayacak olan yeni emeklilik reformu düzenlemesinin meclis tarihi belli oldu. Şu anda meclis yerel seçimler nedeniyle tatilde. Ancak nisan ayı ortalarında torba yasa maddeleri yeniden TBMM’de görüşülmeye başlanacak. Geriye 42 madde kalmıştı. Görüşülecek maddeler arasında ev hanımlarına erken emeklilik fırsatı ve bağ-kurluya prim indirimi de bulunuyor. Bu maddelerin hızlı bir şekilde meclisten geçmesi ve Resmi Gazetede yayınlanarak yasalaşması bekleniyor.