Ahmet Ercan ‘Büyük İstanbul depremi için en olası dönem’ diyerek tarih verdi

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul’da beklenen büyük depremin düşündüğümüzden daha geç olabileceğini açıkladı. Ercan’a göre, Marmara’daki kırılma 2150 yılına kadar bile gecikebilir.

Ahmet Ercan ‘Büyük İstanbul depremi için en olası dönem’ diyerek tarih verdi

6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Türkiye’de deprem endişesi yeniden gündemde. 23 Nisan 2025’te İstanbul’da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntı ise Marmara’daki olası büyük depremi bir kez daha hatırlattı. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme alarak, olası tarih tahminlerini ve kentsel dönüşüm politikalarına ilişkin eleştirilerini paylaştı.

“DEPREM İÇİN GEREKLİ GERGİNLİK HENÜZ BİRİKMEDİ”

Prof. Dr. Ercan, İstanbul’u etkilemesi beklenen Kuzey Marmara fay hattında henüz kırılmayı başlatacak düzeyde bir gerginlik birikmediğini belirtti. “Kabuğun en üstteki 12 kilometresi gevrek yapıya sahip ve kırılma direnci yaklaşık 6 milyar gigaton. Bu düzeyde enerji birikmeden büyük bir deprem olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

“2065 EN OLASI YIL, GECİKİRSE 2150’Yİ BULABİLİR”

Depremin ne zaman olacağı sorusuna da yanıt veren Ercan, “Kuzey Marmara’da deprem olasılığı 2033’ten sonra başlar. 2065 civarı en olası dönem. Gecikirse 2075, hatta 2150 yılına kadar sarkabilir. Üstelik bu deprem söylendiği gibi yıkıcı büyüklükte değil, orta büyüklükte bir deprem olacaktır” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTA DÖNÜŞTÜ”

Ercan, yapı denetim süreçlerinin zayıf kaldığını ve kentsel dönüşümün asıl amacından uzaklaştığını vurguladı. “Deprem bahanesiyle yapılan ‘yapısal dönüşüm’ bireysel kazanca odaklandı. Gökdelenler, AVM’ler ve yüksek katlı konutlar, kentlerin tarihi dokusunu bozdu. Bu süreçte büyük haksız gelirler elde edildi” değerlendirmesinde bulundu.

İZMİR VE EGE İÇİN DE UYARI VAR

İzmir’e dair de değerlendirmelerde bulunan Ercan, Karaburun-Midilli fay hattındaki son depremin gerginliği tam olarak boşaltmadığını söyledi. “Yakın dönemde olmasa da M6,8-M7,0 aralığında yeni bir deprem olabilir. Ancak 2020’deki Sisam depremi gibi büyük bir sarsıntı, aynı bölgede onlarca yıl tekrar etmeyecektir” dedi.

“ÖNLEM ALINMADAN RİSK AZALMAYACAK”

Prof. Dr. Ahmet Ercan son olarak, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini ve sadece tarih tahminleriyle değil, etkin önlemlerle bu felaketlerin etkisinin azaltılabileceğini vurguladı. Kurumların, yerel yönetimlerin ve hükümetin, bilimi referans alan ciddi adımlar atması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: Haber Merkezi