Cezası 10 kat daha artıyor!
Sokaktaki sahipsiz, başıboş hayvanlarla ilgili düzenlemede sona yaklaşıldı. Söz konusu düzenlemeyle hayvanını terk edene verilen para cezasının 10 kat artırılarak 50 bin TL’ye çıkartılması öngörülüyor.
Saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski olan köpeklerin de öncelikle barınaklara alınması, rehabilite olmaması durumunda ise uyutulması hedefleniyor.
Türkiye gündeminde uzun süredir yer alan, sokaklardaki sahipsiz ve başıboş hayvanlarla ilgili teklife artık sona yaklaşıldı. Mevcut, 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma kanununun bazı maddelerinde değişiklik öngören düzenlemeye göre, hayvanını terk edene verilen para cezası on kat artırılarak, 5 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkartılıyor. "Sahipsiz sokak hayvanı" tanımının yapıldığı bir teklifte, sokaklardaki başıboş köpeklerin yakalanması ve kısırlaştırılması ile ilgili hükümler netlik kazandı.
NTV'de yer alan bir habere göre; bu çerçevede, saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikli olarak toplanacak ve barınaklara alınacak. Rehabilite edilemeyen ve bir ay içinde sahiplendirilmeyen köpekler uyutulacak. Mahallelerde bulunan vatandaşların bildiği, baktığı ve beslediği zararsız köpeklere ise eğer kısırlaştırılmışsa dokunulmayacak, kısır olmayanlar ise kısırlaştırıldıktan sonra bulundukları yerde kalmaya devam edecekler. Teklif metnine eklenen maddelerle yeni para cezaları da gündemede yerini alacak. Buna göre, son olarak Şanlıurfa’da yaşanan olayda olduğu gibi sahipsiz hayvanları toplayıp başka bir ilçenin sınırlarına veya ormanlık alanlara bırakanlara hayvan başına 50 bin TL para cezası verilecek. Yasanın “denetimle” ilgili maddesinde mahalli idarelerin görev alanları yeniden düzenlenecektir. Tarım ve Orman Bakanlığı, sokak hayvanlarıyla ilgili bütçesini artırmayı hedefliyor. Teklifin Kurban Bayramı sonrası önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması sonrasında muhalefetle paylaşılması ve ardından Meclis Başkanlığına verilmesi planlanıyor.