EYT'siz Yaş Şartsız Emeklilik Bileti Kesildi! 10 Yıl Çalışana Erken Emeklilik

EYT’siz erken emeklilik bekleyenlere sürpriz haber var. 10 yıllık sigortalılık süresini doldurup 1800 gün prim ödeyene erken emeklilik fırsatı çıktı.

EYT'siz Yaş Şartsız Emeklilik Bileti Kesildi! 10 Yıl Çalışana Erken Emeklilik

Türkiye'de emekli olmak için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen şartları taşımak gerekiyor. Ancak son yıllarda yapılan düzenlemelerle birlikte bu şartlar son derece Zorlu hale geldi. O sebeple birçok Vatandaş da erken emeklilik fırsatlarını araştırıyor ve değerlendirmek istiyor. Son yıllarda EYT yasası ile birlikte milyonlarca kişiye erken emeklilik kapısı aralanmıştı. Ancak EYT'yi kaçıranlar da bu fırsatları yakalamak istiyor. Peki EYT'siz erken emeklilik imkanı var mı? Kimler EYT'siz ve yaş şartsız erken emekli olabilir?

Çalışma hayatı sırasında sağlık sorunları yaşayan birçok vatandaş için erken emeklilik fırsatı var. Üstelik bu fırsatı değerlendirmek için EYT şartı da yok. Eyt'siz yaş şartsız sağlık durumundan emeklilik mümkün. Milyonlarca kişiye bu yolda erken emeklilik bileti kesiliyor. SSK ve bağ-kurlu olmak da hiç fark etmiyor. 10 yıl sigortalık süresini dolduran 1800 gün prim ödeyen kişiler çalışma hayatı sırasında bir hastalık ya da iş kazası geçirmesi durumunda sağlık durumundan erken emekli olabiliyor.

MALULEN EMEKLİLİK FIRSATI VAR

Türkiye'deki emeklilik şartları son derece zorlayıcı ve uzun bir süreç içeriyor. Bu sebeple vatandaşlar da erken emekli olmanın yollarını araştırıyor. Erken emeklilik bazı özel durumlarda mümkün oluyor. Örneğin çalışma hayatı sırasında iş gücünü belli bir oranda kaybeden kişiler malulen emeklilik fırsatına sahip oluyor. Malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık süresini doldurmak aynı zamanda 1800 gün prim Ödemiş olmak gerekiyor. Elbette malulen emeklilik için bazı şartlar var.

MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Malulen emekli olabilmek için çalışan kişinin çalışma hayatı sırasında belli bir hastalık ya da iş kazası nedeniyle iş yapma gücünü en az %60 ve üstü oranda kaybetmiş olması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada Bazı hastalıklar ve meslek kazaları nedeniyle malulen emeklilik ortaya çıkabiliyor. Ancak bu durumda vatandaşların En az 10 yıllık sigortalılık süresini doldurmuş olmaları ve yine 1800 gün prim Ödemiş olmaları şartı aranıyor. Bu şartları yerine getirenler tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alarak malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor.

MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından malulen emeklilik için belirlenen şartları taşıyan kişiler sağlık raporunu da aldıktan sonra yaşadıkları il ya da ilçede bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da ilçe müdürlüğüne yazılı bir dilekçe ile malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor. Malulen emeklilik için inceleme yaklaşık 1 ay kadar sürüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan değerlendirmelerde kişi malulen emekli olmaya uygun bulunursa bir ayın sonunda emekli maaşı bağlanıyor.