Kredi kartı limitleri düşüyor! Bayram sonrası için talimat bankalara ulaştı

Kredi kartı limitlerine sıkı düzenleme. Bankalara yeni talimatlar yolda. İşte detaylar…

Kredi kartı limitleri düşüyor! Bayram sonrası için talimat bankalara ulaştı

Türkiye'deki enflasyonla mücadele kapsamında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı limitleri üzerinde yeni düzenlemelere gitmeye hazırlanıyor. Vatandaşların aylık gelirlerine kıyasla orantısız yüksek limitlere sahip olması, ekonomi yönetiminin yeni hedefi haline geldi.

KREDİ KARTI LİMİTLERİNDE BÜYÜK KESİNTİ

Son yıllarda aylık gelirlerin düşük kalmasıyla birlikte vatandaşlar, ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartı limitlerine yüklenmekte. Ancak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı çalışma sonucunda, milyonlarca kullanıcının aylık gelirinin 10 katı ve üzeri limitlere sahip olması finansal istikrarı tehdit ediyor. Bu nedenle, kredi kartı limitlerinin düşürülmesi gündemde.

BANKALARA GÖNDERİLEN YENİ TALİMATLAR

Yapılacak düzenlemeyle, kredi kartı limitleri, bireylerin aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasında sınırlandırılacak. Ayrıca, kredi kartı başvurularında findeks kredi notu daha etkili bir kriter olarak kullanılacak. Bu değişikliklerle, yüksek kredi kartı borçlarına sahip olan vatandaşların mali yükü hafifletilmiş olacak.

KART SAHİPLERİNİ NELER BEKLİYOR?

Bu yeni düzenlemeyle, mevcut kredi kartı sahiplerinin limitleri, gelirlerine uygun şekilde düzenlenecek. Yeni düzenlemenin bankalar tarafından ne zaman uygulamaya konulacağı ve mevcut kart sahiplerine etkilerinin ne olacağı konusunda bankalardan yakında bir açıklama yapılması bekleniyor.

MALİ DİSİPLİN VE DÜZENLEMELER

Bu adımlar, Türkiye'de kredi kartı kullanımını daha sağlıklı bir yapıya kavuşturmayı ve ekonomik dengeleri korumayı amaçlıyor. Ekonomi yönetimi, bu tür düzenlemelerle tüketici kredilerindeki aşırı artışın önüne geçmeyi ve finansal istikrarı sağlamayı hedefliyor.