O bölge için 7,5 şiddetinde deprem uyarısı! Türkiye için felaket olur

Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan uyarı. O bölgeyi işaret eden Naci görür, 7.5 şiddetinde deprem olacağı uyarısında bulundu.

O bölge için 7,5 şiddetinde deprem uyarısı! Türkiye için felaket olur

Deprem bölgesi olan Türkiye'de yaşadığımız felaketler yeni korkuları da beraberinde getiriyor. Özellikle büyük İstanbul depremi için endişeler her geçen gün artıyor. Yerbilimci ve deprem Uzmanı Profesör Doktor Naci Görür’den de yeni uyarılar geldi. O bölgeyi işaret eden Naci Görür, 7,5 şiddetinde deprem beklediklerini dile getirerek bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneğince (İMİDER) düzenlenen "İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm" başlıklı panelde önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde büyük bir depremin kesinlikle olacağını belirten Görür, yetkililere ve halka kentlerin depreme dirençli hale getirilmesi çağrısında bulundu.

DEPREMİN KAÇINILMAZLIĞI VE ÖNLEMLER

Prof. Dr. Naci Görür, deprem sayesinde yeryüzünde bir yaşam döngüsü meydana geldiğini, ancak bu durumun insan yaşamını tehdit ettiğini ifade etti. Levha sınırlarında meydana gelen depremlerin devam edeceğini belirten Görür, insanların kendilerini yönetenlerden kentleri depreme karşı dirençli hale getirmelerini talep etmeleri gerektiğini söyledi.

DEPREME DİRENÇLİ KENTLER

Görür, depreme dirençli yerleşim alanlarının önemine vurgu yaparak, "Deprem ne zaman, nasıl olur bizim konumuz değil. Bizim üzerinde durduğumuz, büyük bir deprem olduğunda on binlerce insanımızın ölmemesi için kentlerimizi depreme dirençli yapmaktır. Bu, dünyada örnekleri olan ve yapılması zor olmayan bir iştir." dedi.

TARİHSEL DEPREMLER VE FAY HATLARI

1766'da İstanbul'da meydana gelen depremleri anlatan Görür, Marmara Bölgesi'nde her 250 yılda bir deprem üreten bir fay sisteminin bulunduğunu belirtti. "1766'nın üzerine 250 yıl koyduğunuzda 2016 yapıyor. Bu nedenle İstanbul'u ve Marmara Bölgesi'ni depreme hazırlamalıyız." dedi. Görür, Marmara'da kesinlikle bir deprem olacağını, ancak zamanının bilinmediğini vurguladı.

EKONOMİK VE SİYASİ ETKİLER

Marmara Bölgesi'nin Türkiye ekonomisinin yüzde 60'ına yakınını sağladığını belirten Görür, "Deprem olursa ve Marmara'da çarklar durursa, bu bölge çöker, hatta Türkiye diz çöker. Ekonomik ve siyasi özgürlüğümüz kalmaz." uyarısında bulundu.

PANEL KATILIMCILARI VE GÖRÜŞLER

Panele, Prof. Dr. Naci Görür'ün yanı sıra Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, İMİDER Başkanı İrfan Tutacak, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ve inşaat mühendisi Mahir Polat da katıldı. Panelde, depreme karşı alınması gereken önlemler ve kentsel dönüşümün önemi tartışıldı.