Oy kullanmama cezası var mı? 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmayanlar dikkat

31 Mart Yerel seçimlerinde oy kullanmama cezası var mı yok mu? Sandık başına gitmek istemeyen vatandaşların merak ettiği sorunun yanıtı belli oldu.

Oy kullanmama cezası var mı? 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmayanlar dikkat

31 Mart'ta Türkiye genelinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde, vatandaşların oy kullanma işlemleri büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz 28 Mayıs seçimlerinde %86.98 katılım oranı ile seçmenlerin yüksek ilgisi gözlemlenmişti. Seçimlerde oy kullanmanın yasal bir zorunluluk olduğu belirtilirken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından oy kullanmama durumunda uygulanacak cezalar merak konusu oldu.

OY KULLANMAMA CEZASI NEDİR?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçim günü oy kullanmak her vatandaşın yasal bir sorumluluğudur. Ancak YSK, 31 Mart yerel seçimlerinde oy kullanmayan vatandaşlara yönelik bir para cezası uygulanıp uygulanmayacağına dair henüz bir açıklama yapmadı.

SEÇİM YASAKLARI

Seçim günü, saat 06.00'dan itibaren başlayan ve gece yarısı 00.00'a kadar süren seçim yasakları uygulanacak. Bu dönemde;

Alkollü içki satışı, verilmesi ve tüketimi yasaktır.

Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı olacak, ancak yalnızca yemek servisi yapılabilecek lokantalarda bu kurala istisna tanınacak.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak.

Seçim günü saat 18.00'den sonra düğün gibi etkinlikler düzenlenebilecek, ancak belirtilen yasaklara uyulması gerekecek.

KİMLİK BELGESİ VE CİHAZ YASAKLARI

Seçmenler, oy kullanırken nüfus cüzdanı, pasaport veya fotoğraflı ve resmi onaylı herhangi bir kimlik belgesiyle sandık başına gitmeli. Sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, askeri kimlik kartı gibi belgelerle de oy kullanılabilecek. Oy kullanma kabinine cep telefonu, kamera gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayan cihazlarla girilmesi yasaktır.