Prim ve Yaş İndirimi İle Erken Emeklilik Meclis’ten Geçti

TBMM’den erken emeklilik kararı geldi. Prim var yaş indirimi sayesinde 1.6 milyon vatandaşa erken emeklilik yolu açıldı.

Prim ve Yaş İndirimi İle Erken Emeklilik Meclis’ten Geçti

Erken emeklilik hayali kuran ve EYT'yi kaçıran vatandaşlar için bir süredir yeni düzenleme konuşuluyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan'da geçtiğimiz yıl genel seçimler öncesinde önemli bir vaatte bulunmuş ve emeklilik sistemi Sil Baştan değişecek demişti. Erken emeklilik hayali Kuran milyonlarca çalışan için son dakika müjdesi meclisler geldi. Primimi bekleyenlere güzel haber var. Tarih belli oldu, erken emeklilik hayata geçiyor. Yeni düzenleme sayesinde 1.6 milyon kişi erken emeklilik fırsatını elde edecek nokta Peki yeni Erken emeklilik ne zaman çıkacak? Emeklilik sisteminde prim veya sindirimi ne zaman geliyor, kimleri kapsıyor?

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi Türkiye'de yeni yıl döneminde başlangıcı olmuştu. Yaklaşık 5 milyon vatandaş EYT yasası ile erken emeklilik hakkına sahip oldu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta başlangıcı olanları kapsayan EYT yasasında SSK ve bağ kurlular için farklı prim gün sayısı uygulandı. SSK'lılar 7200 emekli olurken bağ-kurlular için prim gün sayısı 9000 gün olmuştu. O nedenlerden milyonlarca daha kurulu çalışan prim eksiği nedeniyle EYT'yi kaçırdı. Bir süredir bağ-kurlular için yeni bir düzenleme olacağı konuşuluyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bu iddiaları doğruladı. Peki bağ-kurlulara prim indirimi ne zaman çıkacak? SSK bağ-kur prim eşitlemesi onaylandı mı? 7200 prim son dakika gelişmeleri haberimizde…

7200 PRİM SON DAKİKA! TBMM ONAYLADI MI?

EYT’yi prim eksiği nedeniyle kaçıran bağ kurlular için bir süredir prim indirimi gündemde. Milyonlarca bağ kurlu prim indirimi düzenlemesinin hayata geçmesini bekliyor. Bu düzenleme ile birlikte SSK ve bağ-kur primleri eşitlenecek artık bağ-kurlularda 7200 günle emeklilik hakkı elde edecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan konu hakkında önemli bir açıklama geldi. Bu konuda görüşme yaptıklarını belirten Bakan Işıkhan verdikleri sözlü seçimden hemen sonra tutacaklarını dile getirdi.

prim-ve-yas-indirimi-1.jpg

7200 PRİM KİMLERİ KAPSAYACAK?

Peki prim indirimi kimleri kapsayacak? Bağ-Kurlulara uygulanacak prim indirimi düzenlemesinin kapsamı da belli oldu. Küçük esnaf düzenleme kapsamına alındı. 10 ve altında çalışanı olan küçük esnaf için yapılacak olan bu düzenleme ile birlikte 1800 gün prim indirimi olacak ve böylelikle de 5 yıl erken emeklilik hakkı sağlanacak.

PRİM İNDİRİMİ NE ZAMAN ÇIKACAK? SSK BAĞ-KUR PRİM EŞİTLEMESİ NE ZAMAN?

7200 prim son dakika gelişmeleri milyonlarca bağ-kurlu çalışan tarafından yakından takip ediliyor. Yaklaşık 1.6 milyon kişinin bu düzenlemeden faydalanması bekleniyor. Düzenleme artık son aşamaya geldim ve nisan ayı ortalarında meclisin yeniden çalışmaya başlamasıyla birlikte görüşülmesi, kabul edilmesi bekleniyor. Yani bağ-kurlular için erken emeklilik müjdesi nisan ayı ortalarında gelebilir.