SGK duyurdu! Bunu Yapana Para ve Hapis Cezası Var

SGK son dakika açıkladı. Denetimler başladı, bunu yapanlara hem hapis hem de para cezası kesilecek. İşte detaylar…

SGK duyurdu! Bunu Yapana Para ve Hapis Cezası Var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ile işbirliği yaparak denetimleri sıklaştırdı. Bakan Vedat Işık Han Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, özellikle sahte sigortalılıkla mücadele için yeni bir platform kurulduğunu bildirmişti. Kurulan yeni platform " Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" olurken, Sosyal Güvenlik haklarını ihlal eden ve haksız yere para almaya çalışanlara yönelik cezayı işlemlerde başlatıldı. Bakanlık bu yeni platform sayesinde bu kişileri daha kolay ve hızlı tespit ediyor yasal işlemler başlatıyor.

Özellikle iş yerinde çalışmadığı halde eşine dostuna sigorta yapanlar, sahte iş yeri kurarak bazı kişileri sigortalı gösterenler yeni düzenlemelerin ardından ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Peki SGK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde kurulan yeni platform nasıl işleyecek?

SAHTE SİGORTALILAR DAHA HIZLI TESPİT EDİLECEK

Hazırlanan yeni platform sayesinde sahte sigortalılar artık çok daha hızlı bir şekilde tespit edilecek. Alınan bilgiye göre, tespit edilen sahte sigortalılara maaş bağlanmışsa aylıkları iptal edilecek aynı zamanda o tarihe kadar ödenen Maaşlar faizi ile birlikte geri alınacak. SGK ve bakanlık söz konusu kişilerle ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunacak.

Yine sahte iş yeri, sahte sigortalı bildirimi yapan işveren tespit edilmesi durumunda e sigorta şifresi, tescil kaydı, iş yeri sicil numarası iptal edilecek. Yine meslek mensubu hakkında sicil kayıtları silinecek.

SGK SIKI DENETİME BAŞLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK, işbirliği yaparak bu konuda önemli denetlemeler yapmaya başladı. Takvim’den derlenen habere göre, Bir iş yeri sahte sigortalı bildirimi yapmışsa hakkında şu işlemler uygulanacak:

İş yerinin baştan beri sahte olduğunun tespit edilmesi durumunda sigorta şifresi, tescil kaydı ve iş yeri sicil numarası iptal edilecek.

Bu iş yeri tarafından ödenen sigorta primleri Borçlar kanunu hükümlerince geri iade edilmeyecek ve SGK'ya gelir olarak kaydedilecek.

Eğer sahte iş yeri teşvik ve destek ödemelerinden faydalanmışsa hem gecikme cezası hem de gecikme zammı ile birlikte ödenen paralar geri istenecek.

Daha önce bu iş yeri ile ilgili asgari işçilik Araştırması ve incelemesi yapılmışsa sahte bildirimler iptal edilecek yeniden hesaplama ve değerlendirme yapılacak.

İş yerinin vergileri ile ilgili gerekli incelemelerin yapılması için vergi dairesine bilgi verilecek.

Eğer sahte sigortalılık bildirimi tespit edilirse SGK'nın ödediği aylık gelir geçici iş görememezlik ödenekleri ve sağlık giderleri işverenden tahsil edilecek. Aynı zamanda kanuni faiz de tahsil edilecek.

Sahte iş yeri tespit edilen işverenin varsa diğer tüm iş yerleri için denetim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Meslek mensuplarının sahte sigortalı bildiriminde sorumluluğunun tespit edilmesi durumunda işverenle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulacak.

Serbest Muhasebeci ya da mali müşavir gibi meslek mensubu meslek odasına disiplin Mevzuatı uyarınca işlem yapılmak üzere bildirilecek.

Ayrıca SGK ilgililer hakkında Cumhuriyet başsavcılıklarına şikayette bulunacak.