Sıcaklar fena bastırdı uzmanlardan kritik uyarı geldi! Meteorolojik afet yaşanacak

Haziran ayı ile birlikte yaz sıcakları da bir anda bastırdı. Haziran ayının başında hava sıcaklıklarının aşırı derecede artmasıyla Türkiye genelinde kavurucu sıcaklar etkisini gösteriyor. Vatandaşlar ise sıcak havadan bunalmış durumda.

Sıcaklar fena bastırdı uzmanlardan kritik uyarı geldi! Meteorolojik afet yaşanacak

Yurt genelinde artan sıcaklıklarla birlikte yaz mevsimi tam anlamıyla başlarken daha Haziran ayının başında yaşanan yüksek sıcaklık uzmanları korkuttu. Uzmanlar, meteorolojik afet ile ilgili kritik uyarılarda bulunurken 30 dereceyi aşan sıcaklıklar vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Bir anda bastıran ve mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklıklar günlük yaşamı olumsuz etkilerken uzmanlardan gelen uyarılar ise Temmuz ve Ağustos ayları için herkesi kara kara düşündürmeye başladı. Uzmanlar, ‘Meteorolojik afeti Türkiye’de yaşayacak’ diyor.

SICAKLAR BİR ANDA BASTIRDI

Mayıs ayının sona ermesi ve Haziran ayının başlamasıyla birlikte yaz mevsimi de tam anlamıyla geldi. Ancak Haziran ayı ile birlikte aniden bastıran sıcaklar vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Mevsim normallerinin üzerine çıkan ve 30 dereceyi aşan sıcaklıklarla birlikte uzmanlar da tedirgin oldu. Daha Haziran ayında bu kadar yoğun yaşanan sıcak havanın Temmuz ve özellikle de Ağustos aylarında kaç derecelere çıkacağı merak edilmeye başlandı. Uzmanlar ise Temmuz ve Ağustos ayları için endişeli.

sicaklar-fena-bastirdi-uzmanlardan-kritik-uyari-geldi-meteorolojik-afet-yasanacak.jpg

SICAKLIKLAR 30 DRECEYİ AŞTI

Yurt genelinde yoğun sıcaklıklar yaşanıyor. Sıcaklıkların 30 dereceyi aştığı günlerde ülke genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyrediyor. Yoğun sıcaklıklarla beraber uzmanlardan da uyarılar gelmeye başladı. Konuk olduğu canlı yayında aniden bastıran sıcaklıklarla ilgili konuşan CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, havanın aşırı sıcak olmasına dikkat çekti ve Marmara, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’nun kuzey kesimlerinde de sıcaklıkların 35 derecenin üzerinde seyrettiğini belirterek burada yaşayanların çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Sıcaklıkların 35 dereceyi geçtiğini ve bunun aşırı sıcak sınıfına girdiğini söyleyen Şen, ‘Sıcaklık 35 derecenin üzerine çıktığında aşırı sıcak diyoruz. Bugün ve yarın buralarda yaşayanlar dikkat etmeli. Cuma-Cumartesi günü Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da devam edecek bu sıcaklıklar. Güneş altında bunun üzerine 6-7 derece daha koyun. Beyni kaynatan bir sıcaklık.’ dedi.

sicaklar-fena-bastirdi-uzmanlardan-kritik-uyari-geldi-meteorolojik-afet-yasanacak-001.jpg

‘METEOROLOJİK AFETİ TÜRKİYE’DE YAŞAYACAK’

Temmuz ve Ağustos aylarına dikkat çeken Prof. Dr. Orhan Şen, çok aşırı sıcaklıkların yaşanabileceğini söyledi ve ‘Meteorolojik afeti Türkiye’de yaşayacak. Aşırı sıcaklıklar da Meteorolojik afettir. Orman yangınları açısından bu sene büyük risk yaşanıyor. Buharlaşma kayıpları da artacak. Susuzluk da çekeceğiz. Bu havalarda en fazla bir ağaç gölgesi bulup oturmak lazım.’ ifadelerine yer verdi.