SON DAKİKA Görevden alınan Hakkari Belediye Başkanı'na hapis cezası

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Yerel Seçimlerde Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. Görevden alınan Akış, hakim karşısına çıktı.

SON DAKİKA Görevden alınan Hakkari Belediye Başkanı'na hapis cezası

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, başlatılan soruşturma kapsamında Van’da gözaltına alınmış ve yerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmıştı. Hakim karşısına çıkan Mehmet Sıddık Akış’a verilen ceza belli oldu. Akış, ‘Silahlı terör örgütünü yönetmek’, ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlarından 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

KAYYUM ATANMIŞTI

31 Mart tarihinde yapılan Yerel Seçimlerde DEM Parti'den Hakkari Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Pazartesi günü gözaltına alınmıştı. İçişleri Bakanlığı kararıyla Hakkari Valisi Ali Çelik, Belediye Başkan Vekili olarak atandı. Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından DEM Partililer tepki için oturma eylemi başlattı. Dün sonlandırılan oturma eyleminin ardından yapılmak istenen yürüyüş sonrası da olaylar çıktı.

son-dakika-gorevden-alinan-hakkari-belediye-baskanina-hapis-cezasi.jpg

'YAPTIĞIM HER ŞEYİN ARKASINDAYIM'

Başlatılan soruşturma kapsamında Van'a gözaltına alınan Mehmet Sıddık Akış, bugün hakim karşısına çıktı. Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Akış ile birlikte 12 kişi daha yargılanıyor. Görevden alınan Mehmet Sıddık Akış hakkında 2014 yılında 'Silahlı terör örgütünü yönetmek', 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'Örgüt propagandası yapmak' suçlarından dava açılmıştı. Söz konusu davanın en son görülen duruşmasında Savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı ve Akış'ın 'Örgüt yöneticisi' suçlamasıyla 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mehmet Sıddık Akış'ın yargılandığı davada duruşma saat 10.30 sularında başladı. Mehmet Sıddık Akış ile 12 kişinin yargılandığı duruşmaya 6 avukat katıldı. Polis ekipleri adliye önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Duruşmada savunmasını yapan Mehmet Sıddık Akış, 'Benim kaçtığıma ilişkin haberleri duydum. Asla kaçma girişiminde bulunmadım. Yaptığım her şeyin arkasındayım. Siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Barış dedim, kardeşlik dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Halen de diyorum. Tüm yaşantımı bunların etrafında ördüm.' dedi.

son-dakika-gorevden-alinan-hakkari-belediye-baskanina-hapis-cezasi-001.jpg

19 YIL 6 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Yeniden iddianame hazırlanmasını talep eden Mehmet Sıddık Akış'ın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında Akış'a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi.