Torba Yasa 2024 Maddeleri! 3600 Ek Gösterge, Erken Emeklilik, Ev Hanımlarına Prim Desteği SON DURUM

3600 ek gösterge düzenlemesi, birinci derece kamu görevlileri tarafından merakla bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Torba Yasa 2024 Maddeleri! 3600 Ek Gösterge, Erken Emeklilik, Ev Hanımlarına Prim Desteği SON DURUM

3600 ek gösterge düzenlemesi, kamu personeli için büyük önem taşıyan ve merakla beklenen konular arasında yer alıyor. 3600 ek göstergenin ne zaman çıkacağı ve Meclis'e ne zaman geleceği, kamu görevlileri tarafından yakından takip ediliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN ÇIKACAK?

3600 ek gösterge düzenlemesi, geçtiğimiz dönemde polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri gibi kamu personelini kapsayan bir düzenleme ile yürürlüğe girmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile çalışan emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlemesini sağladık. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

TORBA YASADA NELER VAR?

Yeni torba yasa teklifi hazırlanırken, 3600 ek gösterge düzenlemesi de bu yasada yer alacak önemli konulardan biri olacak. Torba yasa ile birlikte 90 bin taşerona kadro, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik ve birçok ekonomik düzenlemenin görüşülmesi bekleniyor. Henüz yeni torba yasa teklifi hazırlanmış değil, ancak seçim sonrasında TBMM'ye gelmesi bekleniyor.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

3600 ek gösterge düzenlemesi, memur ve memur emeklilerini yakından ilgilendiriyor. Yaklaşık 5,3 milyon kamu çalışanını kapsayan bu düzenleme, memurların unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre maaş hesaplamalarında önemli bir rol oynuyor.

BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

Bakan Işıkhan, Bağ-Kur prim günlerinin düşürülmesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Yeni düzenleme ile Bağ-Kur'luların prim gün sayısının SSK'lılarla eşit hale getirilmesi ve prim gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi planlanıyor. Bu değişiklikle, örneğin 58 yaşında emekli olacak bir ev kadını, 7.200 prim günle daha erken emekli olabilecek.

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKACAK?

Torba yasa 2024 maddeleri ve yürürlük tarihi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Son olarak İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Ancak, kalan maddelerin ne zaman yasalaşacağı henüz netleşmedi.