Türkiye'nin Yeni BAŞ BELASI Yola Çıktı, Geliyor! Meteoroloji Tarih Verdi

Tüm Türkiye hazır olsun. El Nino sonrası yeni baş belası geliyor. Meteoroloji tarih verdi, adım adım Türkiye’ye yaklaşıyor.

Türkiye'nin Yeni BAŞ BELASI Yola Çıktı, Geliyor! Meteoroloji Tarih Verdi

Tüm dünya, geçtiğimiz yıl küresel ısınmanın bir sonucu olarak El Nino gerçeği ile yüzleşti. Dünyanın her yerini kasıp kavuran El Nino belası, bir çok olağanüstü doğa olayına da sebep oldu. El Nino, kış aylarında da etkisini sürdürürken, adeta kış görmeden yaz geldi. Ancak, El Nino artık bitti. Sırada ise daha kötüsü var. La Nino felaketi adım adım Türkiye’ye yaklaşıyor. Meteoroloji, yeni hava dalgasının Türkiye’ye gireceği tarihi de açıkladı.

Türkiye, geçtiğimiz yaz aylarında El Nino sıcak hava dalgası ile adeta yanıp kavruldu. Sıcaklık rekorlarının kırıldığı ülkemizde, kış ayları da pek farklı değil. Şubat ayının son günlerinin gelmesine rağmen, başta İstanbul olmak üzere, bir çok ilde beklenen kar yağışı gelmedi. Meteorolojik kaynaklar ise herkesi sevindirecek bir haberi verdi. El Nino belası sonunda bitiyor. Ancak, küçük kardeşi hemen ardından geliyor. İşte Meteoroloji’den son dakika açıklamaları…

EL NİNO YERİNİ ONA BIRAKACAK

El Nino hava sistemi, tüm dünyada son bir yıldan fazla süredir etkisini gösteriyor. Kış ayları gelmesine rağmen hala etkisini de kaybetmedi. El Nino’nun getirdiği sıcak havalar kuraklığa da yol açarken Şubat ayının son günlerinin gelmesine rağmen hala kar yağmadı. Ancak, yağış için önemli bir haber var. Sosyal medya üzerinden meteorolojik yorumlar yapan "Meteoroloji Bey" isimli hesap, yeni hava sistemini açıkladı. O tarihten itibaren La Niña hava sistemi yurda giriş yapacak.

BEKLEDİĞİMİZ YAĞIŞLAR NİHAYET GELECEK

Tüm dünyada küresel ısınmanın etkileri iyi de niye hissedilirken La Nina hava sisteminin gelmesiyle birlikte yağışlar artacak sıcaklıklarda da bir miktar düşüş olacak. Mayıs ayından itibaren Türkiye’ye girmesi beklenen yeni hava sistemi beraberinde bazı riskleri de getiriyor. Su kaynakları ve tarımsal üretim yeniden canlanacak fakat aşırı yağışlarla birlikte sel ve su baskını tehlikeleri de yaşanabilir.

LA NİNA NE DEMEK?

La Niña, Pasifik Okyanusu'nun ekvatoral bölgesindeki yüzey sularının normalden daha soğuk olması durumudur. Bu, genellikle Pasifik Okyanusu'nun doğusundaki suların soğuması ve batısındaki suların ısınması ile karakterize edilen doğal bir iklim olayıdır. La Niña, küresel hava durumu ve iklim üzerinde önemli etkilere sahip olabilir ve genellikle El Niño'nun zıttı olarak kabul edilir, bu da Pasifik Okyanusu'nun aynı bölgesindeki suların normalden daha sıcak olması anlamına gelir.

La Niña olayları, atmosferdeki basınç farklılıklarını değiştirerek, küresel hava akımlarını ve okyanus akıntılarını etkiler. Bu durum, dünya genelinde çeşitli hava durumu kalıplarında değişikliklere yol açar. La Niña'nın etkileri coğrafi konuma bağlı olarak farklılık gösterebilir:

Kuzey Amerika'da, özellikle kış aylarında, ABD'nin kuzeybatısında daha fazla yağış ve daha soğuk hava koşulları, güneybatıda ise daha kuru ve daha sıcak koşullar görülebilir.

Avustralya ve Endonezya'da daha fazla yağış ve daha serin hava koşullarına neden olabilir, bu da bu bölgelerde sel riskini artırabilir.

Güney Amerika'da, özellikle Peru ve Ekvador'un batı kıyılarında daha kuru koşullara yol açabilir.

La Niña olayları genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir ve genellikle iki ila yedi yıl arasında değişen döngüler halinde meydana gelir. Bu iklim olayları, tarım, su kaynakları, sağlık, enerji tüketimi ve ekosistemler üzerinde önemli etkilere sahip olabilir ve bu nedenle iklim bilimciler tarafından yakından takip edilir.