Ve Belli Oldu! İşte Emekli Refah Payı Zammı ve Yeni En Düşük Emekli Maaşı

SSK ve bağ-kur emeklisinin heyecanla beklediği Temmuz zammı için son dakika haberi var. Emekliye refah payı zammı açıklandı, yeni en düşük emekli maaşı belli oldu.

Ve Belli Oldu! İşte Emekli Refah Payı Zammı ve Yeni En Düşük Emekli Maaşı

SSK ve bağ-kur emeklisi milyonlarca kişi Temmuz ayında gelecek maaş zammını iple çekiyor. Emekliler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan yıl sonu enflasyon tahmininin yanında refah payını da merak ediyor. Refah Payı, genellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurmayları ile yapılan değerlendirmelerin ardından belirleniyor. Peki temmuzda Emekliye ne kadar zam bekleniyor? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli refah Payı kaç TL olur?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminlerini arttırdı. Merkez Bankası'nın daha önce açıkladığı yüzde 36 enflasyon beklentisi %38'e çıkarken Tahminlerin değişmesiyle birlikte Mayıs enflasyonunun zirveye ulaşması bekleniyor. Yapılan bu açıklamanın ardından Elbette Temmuz ayında yapılacak olan memur ve emekli maaş zammı hesaplamaları yeniden yapılmaya başlandı. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliye refah payı zammı verilecek mi?

TEMMUZ'DA EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

SSK bağ-kur memur emeklisi ve memurlar Temmuz ayında maaşlara yapılacak zamları merakla takip ediyor. Emekli maaş zammı ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon verileri büyük önem taşıyor. Ancak bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’te kamuda tasarruf döneminin başladığını duyurmuştu. Yeni tasarruf önlemlerinin emekli maaş zamlarını etkileyip etkilemeyeceği ise merak ediliyordu.

Merkez Bankası tarafından açıklanan yıl sonu enflasyon tahminleri %38'e yükseltildi. Bu durumda Temmuz ayında memur maaşı ve emekli maaşı zammı için oranlarda arttı. Tahminlere göre Temmuz ayında SSK ve bağ-kur emekli maaş zammı, %25'i bulacak. Ayrıca bunun üzerine refah payı zammı da eklenecek. Beklenen zam oranı %30'a kadar çıkarken refah payı dahil şekilde hesaplama yapıldı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ARTACAK?

En düşük emekli maaşı zammı ise biraz farklı hesaplanıyor. Emekli kök maaş zammı genel olarak enflasyon oranında ve oransal şekilde yapılırken en düşük emekli maaşı artışı seyyanen zam ile gerçekleşiyor. Şu anda 10.000 TL olan en düşük emekli maaşının 6 aylık enflasyon oranında artırılması halinde 12.500 TL'ye yükseleceği tahmin ediliyor. Ancak SGK uzmanlarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en düşük emekli maaşına yine seyyanen zam kararı alması bekleniyor. Bu durumda ise Yeni en düşük emekli maaşı 14.000 TL'ye kadar yükselebilir.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR ZAM ALACAK?

SSK ve bağ-kur emeklisi için bu oranlar geçerli ancak memur ve memur emeklisinde hesaplamalar farklı yapılıyor. Temmuz ayında memur ve memur emeklisi için toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile zam oranlarının %20 seviyesinde olması bekleniyor. En düşük memur emeklisi maaşının ise 17.688 TL'ye çıkacağı tahmin ediliyor.