Influencer Marketing

Son yıllarda adından oldukça fazla söz ettiren kavramlardan biri de influencer marketing. Hemen her gün internet üzerinden adını duyduğumuz influencer kavramının ne olduğuna bakacak olursak.

Influencer Marketing

Son yıllarda adından oldukça fazla söz ettiren kavramlardan biri . Hemen her gün internet üzerinden adını duyduğumuz influencer kavramının ne olduğuna bakacak olursak. Genel anlamı ile influencer marketing markalar ile sosyal medya fenomenlerinin yapmış olduğu reklam çalışmalarına verilen addır. Bir markanın ürününü sosyal medya fenomeninin kendi sayfası üzerinden kendi takipçilerine tanıtması ve ürün hakkındaki deneyimlerini aktarması bir influencer çalışmasıdır. 


Son yıllarda internete olan ilginin artması ve sosyal medya üzerindeki fenomen isimlerin artması ile bu çalışma ülkemizde de sıkça karşılaşılan bir durum haline geldi. Influencer çalışmalarının tercih edilmesinin en büyük etkenleri arasında markaların doğrudan hedef kitleye ulaşabilmesi,  daha ucuz maliyetler ile reklam çalışmalarını gerçekleştirebilmesi gelmektedir. İnfluencer marketing çalışmalarına örnek vermek gerekirse youtubeya da twitch üzerinden oyun yayınları yapan bir yayıncı ile pc donanım ürünleri üretimi yapan markanın yapacağı çalışma net bir örnektir. Marka bu influencer çalışması ile doğrudan hedef kitleye ulaşacak ve maaliyet açısından da daha düşük rakamlara işlem gerçekleşecektir.


Influencer marketing çalışmaları her ne kadar markalar ve sosyal medya fenomen isimleri ile yapılsa da işin arka planında bu çalışmanın gerçekleşmesinde payı olan bir diğer yer ise oyun ajanslarıdır. adı verilen isimlerin marka ve fenomen isimleri bir araya getirerek doğru çalışma için anlaşma sağlamaktadır. Ayrıca marka ve fenomen isimleri bir araya getirmenin yanı sıra bu işin başından sonuna kadar her aşamada game management yer almaktadır. İnfluencer çalışmaları özellikle oyun dünyasının gelişimi ile büyük bir sıçrayış yaşadı. Bu sıçrayışta en büyük pay ise kuşkusuz e spor oyunları tarafından gerçekleşti.


 E spor’un oyun dünyasına katkısı ölçülemeyecek seviyede. Ancak oyun dünyası dışında da birçok sektöre büyük katkılar sağlayan e spor özellikle Twitch, Youtube gibi yayın siteleri üzerinden yayıncılık yapan fenomen isimlere büyük katkı sağlamaktadır. sayesinde gerek e sporcular gerekse yayıncılar büyük markalar ile influencer marketing çalışmaları gerçekleştirmekte ve oldukça iyi şartlarda sponsorluk ve reklam anlaşmaları sağlamaktadır.