2017 Asgari Ücret Miktarı belli oldu

2017 Asgari Ücret Miktarı için hükümetle işçi sendikaları arasında son görüşme bugün yapılacak. Toplantı sonrası Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 2017 yılı Asgari ücret miktarını açıklaması bekleniyor.

2017 Asgari Ücret Miktarı belli oldu

Yüz binlerce çalışanın gözünün kulağının olduğu 2017 Asgari Ücret Miktarı belirleme toplantılarının 4.’sü bugün yapılıyor ve bugün Çalışma Bakanı’nın yeni asgari ücret miktarını açıklaması bekleniyor. Yılbaşı öncesi bir sürpriz bekleyen asgari ücretle çalışan işçiler geçen yıl büyük bir artışla 1300 lira olan maaşlarının biraz daha yükseltilmesini istiyorlar.


SON DAKİKA: Asgari Ücret Tespit Komisyonunun son toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Bakan Müezzinoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada net asgari ücretin bin 404 TL olduğunu açıkladı. Müezzinoğlu ayrıca yıl boyunca başka artış yapılmayacağının da altını çizdi. 


KİM NE İSTİYOR?


Toplantı’da Türk-İş sendikası asgari ücretin 1600 TL olmasını talep ediyor. DİSK’in talebi ise asgari ücrette tüm vergi kesintilerinin sonlandırılarak maaşların 2000 TL’ye çıkarılmasını istiyor. İşveren kesimi ise geçen yılki büyük zamdan sonra bu yıl zam yapılmamasını istiyor. 


TÜİK OLMASI GEREKENİ AÇIKLADI

Belirleyici bir kişi olan Türkiye İstatistik Kurumu temsilcisi, TÜİK’in araştırmalarına göre bir asgari ücretli işçinin geçinebilmesi için net tutar olarak bin 424 lira gelirinin olması gerektiğini söylemişti. Hükümetin bu istatistik bilgisini hesaplamalarda genelde göz önünde bulundurduğu biliniyor. 


2017 ASGARİ ÜCRETİ BUGÜN AÇIKLANABİLİR


Asgari Ücret Tespit Toplantısı bugün saat 11:00’de son oturumunu yapmak için toplanıyor. Eğer hükümetle işveren sendikaları arasında anlaşma sağlanırsa Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplantı sonunda 2017 Asgari Ücret Miktarı’nı açıklayabilir. 


MÜEZZİNOĞLU'NDA ARTIŞ OLACAK SİNYALİ

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu yaptığı konuşmada, hükümet olarak görevlerinin işverenle işçi temsilcilerimiz arasında geçici değil kalıcı mutluluğu sağlayabilmek olduğuna dikkat çekti ve bin 300 liranın yeterli olmadığını kendilerininde bildiğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu Türkiye’nin ekonomisi büyüdükçe, yatırımlar çoğaldıkça asgari ücretin daha da iyi noktalara geleceğini söyledi. 


CHP’de asgari ücretle ilgili görüşünü açıkladı. Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba asgari ücretin asgari bin 750 TL olması gerektiğini dile getirdi. Asgari ücretin 1300 TL olmasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimde bu konu üzerinde ısrarla durmasının etkili olduğu biliniyor.