Altın Fiyatlarının Yükselişi Sınırlı Kaldı

Altın fiyatları geçen haftayı ons başına 1.281 dolardan kapatırken yeni haftaya bir miktar yükselişle başlasa da bu hareket sınırlı kaldı. H

Altın Fiyatlarının Yükselişi Sınırlı Kaldı

Altınfiyatları geçen haftayı ons başına 1.281 dolardan kapatırken yeni haftayabir miktar yükselişle başlasa da bu hareket sınırlı kaldı. Hafta içinde 1.295dolara kadar çıkan ons altın 1.300 dolar barajını aşamazken Çarşamba günündenitibaren risk iştahındaki artış ve piyasalardaki olumlu havanın etkisiyle 1.279dolara kadar düştü. Cuma günü ABD’den gelen güçlü ekonomik verilerle birlikte96,39’a kadar çıkan dolar endeksi ise bir miktar gerilese de 96 seviyesininüzerinde kalmaya devam ediyor. Öte yandan Pazartesi günü açıklanan verileregöre Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte yıllık %6,4 ile 2009’dan bu yana en zayıfbüyüme performansını gösterdi. Altına dayalı borsa yatırım fonu varlıkları ise2013’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Geçen haftabaşında 1.295 doları gören altın fiyatları hafta boyunca devam eden dalgalıseyrini düşüşle tamamlayarak haftayı 1.281,74 dolardan kapattı. Ticaretiyimserliğiyle birlikte yükselen piyasalar altın fiyatlarını baskılarken ABD’deCuma günü açıklanan güçlü ekonomik veriler doların değer kazanmasını sağlayarakaltın fiyatlarında gerilemeye neden oldu. ABD’de imalat üretimi Aralık ayında%1,1 artış göstererek beklentileri aşarken sanayi üretiminin %0,3 yükseldiğigörüldü. Kapasite kullanım oranı da aynı şekilde artış göstererek %78,7 oldu.Amerikan ekonomisinin gücünü korumasıyla birlikte yükselişe geçen dolar endeksiise 96,39’a kadar yükseldi.

Spot altın11:43 itibariyle 1.280,67 dolardan işlem görürken dolar endeksinin 96,31’egerilediği görülüyor. Yerel altın fiyatlarında ise Cumhuriyet altın fiyatları 1.482,83 liradan işlem görürken çeyrek altın 364, gram altın ise 220 liradanalıcı buluyor.

KotakCommodity Services analistleri bir notta risk iştahının belirsizliklere rağmenyüksek olduğunu belirtirken altın fiyatlarının dalgalı seyrine devamedebileceğini ancak dolardaki zayıflıkla birlikte fiyatların çok fazladüşmesinin beklenmediğini söyledi.

Öte yandanaltına dayalı borsa yatırım fonu varlıklarının 2013’ten bu yana en yüksekseviyesine çıktığı belirtilirken dünyanın en büyük altına dayalı borsa yatırımfonu olan SPDR Gold Trust varlıkları Cuma günü %1,5 yükselerek 809,76 ton oldu.

Küreselekonomik yavaşlama beklentileri ise açıklanan verilerle destekleniyor.Pazartesi günü açıklanan son verilere göre Çin ekonomisi 2018’in dördüncüçeyreğinde yıllık %6,4 büyüyerek 2009’dan bu yana en zayıf performansınıgösterdi. Çin, yavaşlamaya rağmen hala dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleriarasında bulunurken sanayi üretiminin %5,7’ye ve perakende satışların %8,2’yeyükseldiği açıklandı.

Morgan StanleyÇin Baş Ekonomisti Robin Xing Bloomberg Television’daki bir söyleşide büyümeninyılın ikinci çeyreğinde yükseleceğini belirterek büyümede aşağı yönlü baskı nekadar yüksek olursa belirlenecek politika da buna bağlı olarak daha güçlüolacak, ifadelerini kullandı. Son açıklanan PMI rakamları sonrasında bir diziteşvik açıklayan Çin hükümeti ve merkez bankası, mali ve parasal teşviklerin2019’da da devam edeceğini belirterek ekonomik aktivitedeki yavaşlamanınfarkında olunduğunu göstermişti.

Diğer taraftanperakende satışların önemine dikkat çeken Sidney Teknoloji ÜniversitesiAvustralya-Çin İlişkileri Enstitüsü Yardımcı Direktörü James Laurencesonbüyümeden daha önemlisi perakende satışlarda daha fazla kötüleşme görülmemesioldu, ifadelerini kullandı. Laurenceson, perakende satışlar güçlü kaldığısürece Çin’in bu süreci atlatabileceğini belirterek büyümenin lokomotiflerindesert bir gerileme olmasının ciddi sıkıntılara neden olacağını söyledi.

Büyümeüzerinde etkilerini yavaş yavaş gösteren ABD ve Çin arasındaki ticaretsavaşının çözümüne yönelik gerçekleştirilen görüşmeler ise Çin heyetinin aysonunda ABD’ye yapacağı ziyaretle devam edecek.