Dolar Kuru'ndaki yükseliş bir operasyon mu!

Anlamsız şekilde yükselen Dolar Fiyatları'yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Cemil Ertem'den çarpıcı bir analiz geldi. Kurdaki hareketin yurtdışı kaynaklı olduğunu söyleyen Ertem,Türk Lirası'nın itibarsızlaştırılmaya çalıştırıldığını ve bunun tamda Anayasa Değişikliği görüşmelerine denk getirildiğini söyledi.

Dolar Kuru'ndaki yükseliş bir operasyon mu!
Cumhurbaşkanı'nın Başdanışmanı olan genellikle ekonomiyle ilgili analizler yapıyor. Döviz talebinin çok sığ olduğunu ve dolar kurunda yapılan hareketin spekülatif amaçla yurt dışından yapıldığını tespit ettiklerini söyleyen Cemil Ertem, bunun bir komplo teorisi olmadığını, açık açık Türk Lirası'nı değersizleştirme operasyonu yapıldığını söyledi. 

Anadolu Ajansı'na konuşan Cemil Ertem, Türk Halkı'nın dövizin hızlı bir şekilde yükselmesiyle bir gecede yoksullaştığı günleri hatırladığını, dalgalı kur rejiminin bunun önüne geçtiğini belirterek, dalgalı kur rejiminde bu tarz spekülatif hareketlere karşı küresel fırtınalar olduğunda bir emniyet supabı görevi gördüğünü söyledi. 

Türkiye'de dolar kurunun yukarı gitmesinin bir devalüasyon hikayesi olmadığını,bunun dalgalı kurun bir sonucu olduğunu söyleyen Cemil Ertem, kurdaki yükselişle ilgili 2 önemli noktaya dikkat çekti. 

Türkiye'nin çözemediği ekonomik yapısal sorunların bu noktalardan biri olduğunu,bunların harekete geçirildiğini ve kurun yukarı çıkarılmasında bunların etkili olduğunu söyledi. Diğer sorununda yapısal sorunlar olduğuna dikkat çeken Cemil Ertem, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu ve bu kadar hızlı bir yükselişi haketmediğini söyledi. Türk sermaye piyasalarının sığ olmasını fırsat bilenlerin spekülatif döviz talebinden bulunduğunu,bununda ne Kamu Bankaları'ndan,ne de ithalatçılardan geldiğini direk yurtdışından geldiğini söyledi. 

"Önce çuvaldızı kendimize batırmamız lazım" diyen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, bu piyasaların sığ olmasının temel nedenlerinden en önemlisinin sermaye ve para piyasaları alanındaki ev ödevlerinin yapılmaması olduğunu söyledi.