Fitch'in not indiriminden sonra dolar yükselir mi?

Fitch'in dün piyasalar kapandıktan sonra açıkladığı Türkiye ile ilgili not indirimi kararının Pazartesi piyasalarda nasıl karşılanacağı merak ediliyor. Not indiriminden sonra özellikle dolar yükselir mi soruları soruluyor. İşte uzmanların Fitch'in puan düşürmesi sonrası yaptığı yorumlar..

Fitch'in not indiriminden sonra dolar yükselir mi?

Fitch dün Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekti ve bunu piyasalar kapandıktan sonra açıkladı. Şimdi gözler Pazartesi bu not indiriminin piyasalar tarafından nasıldan fiyatlandırılacağına çevrildi. 


Fitch'in aldığı kararların zaten piyasa tarafından belli bir oranda fiyatlandığını söyleyen piyasa uzmanları, Fitch'in not indiriminin piyasalarda sınırlı bir etki oluşturacağını tahmin ediyorlar. Pazartesi piyasalar açıldığında yukarı yönlü sert bir hareket olabileceğini belirten uzmanlar, "Ardından piyasalar tekrar normal seyrine dönecektir." şeklinde yorum yaptılar.


Not indirmenin ülke varlıkları açısından kaçınılmaz olduğunu söyleyen analistler, not yükseltilmiş olsaydı bunun çok daha ciddi etkileri olacağını ama not indiriminin çokta bir etkisi olmayacağını söylüyorlar. 

Türkiye'de piyasaların bu süreçte ekonomi yönetimindeki reformlara ve bunların orta vadeli etkilerine odaklanacağını belirten analistler, bu durumunda olası not artırımlarını getireceğini dile getirdiler. Anayasa Değişikliği Referandumu'nun tamamlanmasıyla da siyasi belirsizliğin ortadan kalkacağını söyleyen analistler, S&P'nin de takviminde yer almadığı halde not indirimine gitmesinin manidar olduğunu, böyle kararların normalde çok ciddi durumlarda alındığına dikkat çekiyorlar. 

"S&P'nin aceleci tavırlarını bilen piyasalar not indiriminden pek etkilenmedi." diyen Analistler, Fitch Ratings'in aldığı kararın piyasalarda biraz daha etkili olacağını belirterek, "Türkiye'nin Moody's ve Fitch tarafında "durağan"görünüme sahip olunduğunu ve aynı zamanda ülkelerin kredi notunun artmadan önce13 ay boyunca "pozitif"görünümde takip edildiğini dile getirenYılmaz, bu nedenle kredi notlarında hızlı hareketlerin kolay kolaygözlenmediğini vurguladı." şeklinde konuştular.