Korona Virüs Finansal Piyasaları Nasıl Etkiledi?

2020 yılı başında Çin'i etkisi altına alan Koronavirüs, son günlerde bütün ülkelerde etkisini hissettirmeye başladı. Türkiye'de de ilk vakaların ortayaçıkması canları sıkarken, finansal piyasalarda da ciddi anlamda kayıplara yol açan virüsün aşısının ne zaman çıkacağı tartışılmakta.

Korona Virüs Finansal Piyasaları Nasıl Etkiledi?

 Her geçen gün yeni bir aşı iddiası ortaya atılsa da henüz net bir gelişme yaşanmamış durumda. Özellikle dünya borsaları virüs vakaları nedeniyle sert satışlara maruz kalmış durumdayken Lehman krizi benzeri sıkıntılar dünya piyasalarında yeniden konuşulmaya başlamış oldu.


Petrol Fiyatlarında Yaşanan Düşüşler


Bakıldığı zaman Türkiye'de Borsa İstanbul'da 110 bin civarından 82 bin küsürlere kadar düşüş dalgası, Abd'de 27 binlerden 20 bin seviyesine kadar inen Dow Jones endeksi ve benzer şekillerde değer kaybeden dax, shangay gibi dünya borsaları yatırımcılarını üzdü. Korona virüs üzerine bir de petrol üretici ülkeler arasında varılamayan anlaşma petrol fiyatlarının da sert düşmesine neden oldu. Brent petrol ve ham petrol fiyatları Rusya ile Suudi Arabistan'ın karşılıklı restleşmeleri sonucunda yaklaşık %40 değer kaybetti. 


Petrolde yaşanan değer kaybı Türkiye için teorik olarak olumlu görülse de, yurtdışında enflasyon üretememe sorununu alevlendireceğinden ekonomik anlamda sıkıntıları destekler nitelilkte oldu. Borsaların aşağı gelmesine destek olan petrol fiyatları önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyecek önemli olmaya devam ederken, Aramco'nun üretimi arttıracağını açıklaması herhangi bir anlaşma olmaması durumunda petrol fiyatlarında satışların devam edebileceği düşüncesini destekliyor gibi duruyor. Petrol fiyatlarında yaşanan aşırı oynaklığı fırsata çevirmek isteyen yatırımcılar Lordfx, Pepperstone, XM Foreks gibi kurumlar aracılığı ile hesap açıp işlem yapma yoluna gitmekteler. Bu yatırımcıları da aşırı volatil piyasalarda dikkatli olmak konusunda uyarmış olalım.


Türkiye'de İlk Koronavirüs Vakaları

Yurtdışında Çin'de başlayan, sonrasında İran ve Avrupa derken Abd'ye de sıçrayan korona virüs vakaları ne yazık ki Mart ayı itibari ile Türkiye'de de görülmeye başladı. Bu durum Borsaya sert satışları beraberinde getirdi. Tüm dünyada aşırı düşen borsalara henüz net anlamda bir tepki gelebilmiş değil. Trump'ın virüsün Temmuz ayı gibi son bulacağını belirtmesi, bir kaç ay daha sıkıntılı süreç içerisinde olunacağı görüşünü desteklediği için borsalarda satış devam etti. Ancak Borsa İstnbul tarafında artık 82 bin puana kadar inilmiş durumda Analistler bu bölgeden yukarı yönlü bir hamle beklediklerini söylemekte. Yine de virüs vakalarının seyri ile yön bulacak bir Bist100 izleme ihtimalimiz yüksek olacak gibi görünüyor.


Korona virüs ve petrol fiyatlarında yaşanan aşırı oynaklığın önümüzdeki günlerde piyasalarının yön tayinini yapacağı düşünülmekte. Bu nedenle bu gelişmeleri ve finans piyasalarına etkilerini takipte kalmak oldukça önemli olacaktır. Bu bağlamda https://anlikdoviz.co gibi bir adresten gelişmeleri takip ederek finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerden haberdar olabileceğinizi hatırlatalım ve bol kazançlar dileyelim.