Memur Emeklileri'ne 30 yıl üstü müjdesi

Memur Emeklileri’ne önümüzdeki günlerde çıkacak torba yasada bir müjde geliyor. Yıl sonuna yetiştirilmesi beklenen torba yasayla memur emeklileri 30 yılın üstünde çalıştığı günlerin parasını alacaklar.

Memur Emeklileri'ne 30 yıl üstü müjdesi

Memur emeklilerinin en büyük sıkıntısı çalıştıkları yıl kadar emekli ikramiyesi alamamalarıydı. Örneğin bir devlet memuru 35 yıl çalışsa bile emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alıyordu. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkının açılmasıyla yapılan bunun haksızlık olduğuna dair başvuruları yerinde gören Anayasa Mahkemesi,yasada yer alan 30 yıl süre zarfını kaldırdı ve Memur Emeklisinin çalıştığı yıl kadar emekli ikramiyesi almasına hükmetti.


Daha sonra açılan davalarla bunun geriye dönük uygulanması gerektiği yönünde başvurular oldu fakat SGK bunun geriye dönük işletilemeyeceği konusuna hükmetti.


HÜKÜMET ADIM ATIYOR

Bu konuda hükümet adım atmaya hazırlanıyor. Haber Gazete’nin edindiği bilgilere göre hükümet hazırlanan 30 maddelik torba yasaya bunu da koyuyor ve emeklilerin 30 yılın üstündeki yıllarının ikramiyesini almasına hak sağlıyor.


ORTALAMA BİR HESAPLA..

Bu anlamda getirilen torba yasada emeklinin hak ettiği ikramiye dilimler halinde kendisine ödenecek. Örneğin bir emeklinin alacağı ikramiye miktarı 15 bin TL ise 2017’nin Ocak ayında başvurması halinde 7 bin 500 liralık ilk dilim ödenecek. Kalan dilimlerde sonraki aylarda belli bir takvime dönecek.


30 YILIN SONRASININ KARŞILIĞI

Memur emeklilerini mutlu eden bu haberle 30 yıldan sonra devlete verdikleri emeğin karşılığını alabilecekler. Ne kadar ikramiye alacağının hesaplanmasının torba yasanın çıkmasının akabinde hesaplanabileceğini söyleyen uzmanlar, 35 yıl çalışan ve 1200 lira maaş alan bir emekli memurun extradan 6 bin lira civarından bir ikramiye alacağını belirtiyorlar.


Memur emeklilerini kapsayan bu değişikliğin 2016’nın sonuna kadar meclisten geçerek yasalaşması bekleniyor.