Mobilya 'da KDV indirimi: Fiyatlar ne kadar düşecek?

Hükümetin aldığı kararla mobilyada KDV'yi 3 aylığına yüzde 18'den yüzde 8'e indirmesi sektörde büyük bir sevinç yarattı. Kararın iflasların önüne geçebileceğini belirten sektör temsilcileri,sektördeki arttışların yüzde 25-30 civarında artması bekleniyor. İşte Mobilya'daki KDV indirimi sonrası oluşacak yeni fiyatlara dair öngörüler..

Mobilya 'da KDV indirimi: Fiyatlar ne kadar düşecek?
Hükümet 2008 küresel krizinden sonra attığı adımı bir daha attı ve mobilya sektörüne can verecek bir kdv indirimi gerçekleştirdi. Mobilya'da KDV'yi 3 aylığına indiren hükümetin kararının ardından mobilya fiyatlarının yüzde 10 ucuzlaması bekleniyor. Bu da 3 bin liralık bir oturma grubunda 300 lira gibi iyi bir rakama denk geliyor. 

Konuyla ilgili sektör temsilcileri de kararın mutluluğunu yaşarken,kararla birlikte istihdamda 100 bin üzerinde bir artış olacağı beklenirken, mobilya fiyatlarında da tüketiciye net yüzde 10'luk bir indirim olarak yansımasını bekliyor. 


İSTİHDAMI ARTTIRIR


Sektör temsilcileri iç pazarda sıkıntılı bir dönem yaşandığına dikkat çekerek, mobilyanın iç piyasada bir süredir sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek mobilyanın hem istihdamı arttıran hemde ihracatı arttıran yapısına dikkat çekiyorlar. 

KDV artışını sevinçle karşılayan mobilya sektörü bu kararla birlikte hem kayıt dışı istihdamın azalacağını hemde sektörde ihracata yönelik kaliteli mal satışının artacağını öngörüyorlar. İç pazarda oluşacak hareketlilikle nitelikli katma değerli ürün ihracatının da artması bekleniyor. 


19 SEKTÖRÜ ETKİLİYOR


Mobilya sektörünün ev tekstili,makine,lojistik,ağaç,orman,kimya gibi 19 yan sektörü desteklediğini söyleyen sektör temsilcileri,Türk mobilya sektörünün ihracatını son 15 yılda 8 kat artırdığını, dünya ihracatında 23'üncü sıradan 12'nci sıraya yükseldiğini, mobilya sektörünün yüzde 80'inin yerli kaynaklarla büyüdüğünü ifade ediyorlar. 


EN AZ YÜZDE 10 İNDİRİM OLUR


KDV oranının Nisan'a kadar yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesinin sektörde büyük bir sevinçle yaşattığı dile getirilerek, "KDV indirimi mobilyada gerçek anlamda bir indirim sağlar. Mobilya fiyatlarını kesinlikle ucuzlatır. Fiyatlar yüzde 10 net düşer. İç pazarda da yüzde 30 hareketlenir." deniliyor.